Тъй като съм проЗ бачкатор, ще ми трябва нещо повече. Предварително да уточня, че ... как да го кажа... съм прекалено голям практик и трудно мога да бъда убеден да преразгледам някои ... основополагащи физични закони ... без значителни причини да го правя.
Не мога да кажа на шефа "дай да накичим тука едни истории да видим какво ще стане". Бих искал да мога да сложа на масата нещо малко по-смилаемо.
Съгласен съм (макар че имам огромни резерви), че при ДВГ където топлинната енергия се превръща във въртеливо движение, има редица ограничения за температурата и т.н. ... там може "да се пипне" още малко. Но горелката ... там един газ гори и топлината във всичките й форми се поема от стените на котела, а оттам и към флуида който се загрява.
Обикновено подхождам към такива мистерии по метода на "черната кутия". Има два подхода за изследване на едно нещо: "White box" и "black box". При "бялата кутия" нещото се разфичка на парченца, построява се негов модел или поне схема и се дава заключение дали това нещо ще работи или не. При "черната кутия" се абстрахираме от съдържанието на апарата и се следят само входните и изходящите параметри.
И сега като погледна на котела като "черна кутия" аз виждам следното: вкарвам газ с определена калоричност и даден обем. Изгарям го. Знам количеството енергия, което изгарянето на тоя газ ще отдели. Знам и какво количество вода съм подгрял, демек колко енергия съм усвоил. Знам и какво изхвърлям - температура на изгорелите газове (т.е. това което не съм успял да усвоя), както и някои от параметрите на тези газове - процентно съдържание на кислород, въглероден двуокис, въглероден окис, азотен окис.
настройката на една такава горелка се състои в следното: По норми трябва да се осигури около 3% излишък на кислород в изгорелите газове, като съдържанието на въглероден окис (недоизгоряло гориво) не трябва да превишава 50 ppm. Практиката показва, че при правилно избрана за дадения котел горелка спокойно излишъка на кислород може да се свали до 1%, без да се увеличи количеството на въглеродния окис. Ако продължиш "да натискаш" кислорода надолу, въглеродния окис в изгорелите газове рязко скача - това е сигнал, че вече няма достатъчно кислород който да се свърже с горивото.
Точността с която работят изпълнителните механизми на горелката, осигуряват позициониране на горивната и въздушната заслонки през ... 0.1 ъглови градуса. Смея да твърдя, че тази точност е значително по-голяма от това което трябва на практика. Дори отварянето на вратата на котелното има по-голям ефект от мърдането с 1-2 стъпки на заслонките. Но ... такива са имали, такива са сложили
Идеята на цялото писание е следната: искам да кажа, че оптимизирането на процеса на горене в такава горелка е доведен до съвършенство. Няма неизгоряло гориво, няма "баласт" от излишен въздух. Физически ... просто няма откъде да се вземе допълнителната енергия.
И поради тази причина първо на мен ще ми е трудно да се убедя сам себе си че евентуална бъдеща оптимизация е възможна, и второ ще ми е още по-трудно да убедя някой от шефовете да убеди някой от собствениците на такава горелка да направим експеримента.
Идеята да свалим количеството гориво за да работим с обеднена смес просто е неприложима в този случай. Първо - това на момента ще доведе до понижаване на температурата на изходящите газове, което пък ще доведе до изстудяване на задната част на котела, оттам до намаляване на КПД на целия процес. Второ - задържането на постоянен пламък ще е проблем - факела ще се "откъсва" от горелката поради по-бавното горене на по-бедната смес. При 4 мегавата опитите за късане на пламъка вкарват котела в такава вибрация че трудно се стои в котелното, да не говорим за вредните последици за структурата на заварките и материала на самия котел. Знаете какъв звук се чува като духнете в гърлото на празна бутилка, нали? Е ... представете си бутилка с обем 10 кубически метра и тежаща 15 тона, в която "духате" около 2 кубически метра въздух в секунда...
За по-доброто смесване на горивото и въздуха, ако предположението е такова... мисля че и там няма какво да се пипне кой-знае какво. За разлика от ДВГ при горенето в котела не е от голямо значение къде точно горивото ще изгори. При 3-ходов котел то има около 15 метра път из тръбите, в които да избере подходящото време да изгори. Турбуленцията и температурата (поне в началото на пътя) са такива, че всичко се "омесва" изключително добре и ако има желание да гори - ще изгори.
Та... ако може малко теория върху която да храносмилам известно време преди изобщо да повдигна въпроса пред колегите... щото иначе просто няма какво "да сложа на масата" за да започна разговорите с тях.