"Неведоми са пътищата ..."
Снощи, сигурно по същите причини сънувах "темата Сърл..."
Бях си задал въпроса, преди заспиване - КАТО КАК всъщност е реализиран Принципа на SEG? - и в съня си (Mind Control) получих два съществени отговора:
1. Току след Втората Световна война, всички тези сега използвани материали (тефлон и неодимови магнити) не са съществували още, и Сърл е осъществил намереният принцип с доста по-примитивни такива. И въпреки това е постигнал ефект.
Тефлонът е важен фактор за това, че намалява триенето почти до нула. Значи има допир все пак на съответните пръстени и пръстенчета.
Неодимовите магнити осигуряват просто много повече магнитна сила, която да предизвика много по-усилена съответната диамагнитна реакция в медните пръстени.
2. Въртящите се (роторни) елементи са свързани, за да осъществят намерения принцип - става въпрос за малките пръстеновидни елементи, въртящи се около големите пръстени.
...
Мисля, че целият Сърл проект е засекретен отдавна, и са оставили самия Джон Сърл просто за "лице", което да "приказва, декларира и съобщава", че уж трябват пари, че уж това, уж онова...
Всъщност отдавна всичко е направено, и съответните "антигравитационни" апарати и устройства са създадени, но са "под шапката" на военните, които пък са под контрола на Онези!
...
Мисля, че апарат действащ на принципа на ефекта Сърл е възможно да си направи всеки разбиращ едновременно от магнити и електромагнити, включително от електроника, с която да управлява намерения принцип.
...
За мен все още е под въпрос, как така намереният "електромагнитен и антигравитационен" принцип би действал в космоса, където гравитацията между обектите е почти равна на нула... което е по-скоро теоретичен въпрос!
...
Мисля, че направата на устройство на принципа на ефекта Сърл, с размери до около фи 1 метър, не би струвало повече от 5-6 хиляди лева, по сегашни цени на материалите.
Тягата на такъв апарат вероятно ще може да повдига, освен собствената си тежест, поне още толкова.