Колеги, реакциите, за които мечтаете, стават точно в Пантон-реактора. Основната идея там е, че:
в двигателя:
гориво(бензин, дизел, LPG) + кислород(въздух) -> изгорели газове + механична работа + отпадъчна топлина
в реактора:
изгорели газове + вода + отпадъчна топлина -> гориво(CO, H
2, CH
4) + кислород
Лошото е, че така полученото гориво са само газове, при това примесени с кислород (и "разредени" с азот) и няма как да го съхраняваме за "по-после"... най-целесъобразно е веднага да го изгаряме. Сумарният ефект от цялата работа е, че оползотворяваме отпадъчната топлина от двигателя и я превръщаме в допълнително количество полезна работа (механична енергия).
Колкото до синтеза на горива от въздуха - трудна работа! Най-вече защото концентрацията на CO
2 е обезкуражаващо ниска (ppm). Оказва се, че растенията са невероятно хитри гадини, след като могат да го извличат от въздуха и да трупат биологична маса от това. Оказва се, че икономически най-обоснования метод да се извлича CO
2 от въздуха и да се превръща в гориво е да се отглеждат някакви нисши растения, например едноклетъчни водорасли като хлорелата (
линк 1,
линк 2).
Преди много години, още докато си събирах изрезки от вестник "Орбита", "Наука и техника" и подобни, бях попаднал на статия за разработка на затворена система - аквариум с вода, в която се развъждат водораслите; поточна линия за извличането и изсушаването им; дизелов двигател за изгарянето им, който върти електрически генератор, а после връща "изгорелите газове" (главно CO
2) обратно в аквариума... Беше се получило нещо сравнително "компактно", примерно паралелепипед с размери 5х5х4 метра, напълно затворен, в който влиза само слънчева светлина, а излиза ток - около 10KW на час.
Не знам по-нататък какво е станало с разработката - явно още не е достатъчно рентабилна, или има проблеми с надеждността и поддръжката, или пък фотоволтаиците отдавна са я аут-перформнали
Все пак идеята ми се струва че има бъдеще - изсушената и прахообразната хлорела може да се съхранява практически неограничено, а освен като гориво се оказва, че има и редица други полезни качества - оказва се, че може да се използва дори като храна, твърде питателна и полезна при това.