Здравейте, искам да споделя с вас един интересен факт и да получа обяснение някакво от по-знаещите колеги:)
Преди около 2 месеца си купих LED лампа, съставена от множество светодиоди.Мощността и е 3 W, свети като 20-25 W приблизително. Неудобството е, че светлината и е по-концентрирана в сноп, затова я монтирах за работна лампа на бюрото си. Изглежда така:
Преди 2 седмици ми изгоря крушката в тоалетната и аз (като българин) я монтирах "временно" там-та до днес:
Вижда се снопът лъчи в центъра на плафона. И без плафон:
Преди известно време влязох,без да съм светнал лампата, но имаше много слаба светлина. Като погледнах към плафона, беше осветен като от флуоресценция, махнах го и снимах:
Като развих малко "крушката" светлината изчезна, при завиване-отново се появи.
Въпросът е - откъде идва?
Странното е, че само там се появява такъв ефект, при монтиране на бюрото ми го няма?
Възможно ли е да има някакво частично "офазяване" или нещо подобно? И дали влияе на сметката за тока евентуално, ако го има?
Има и нещо още по-странно...когато някой ЗАТВАРЯ вратата на тоалетната, колонките на компютъра ми в съседната стая винаги "припукват" - един вид сигнализация:) Става само при затваряне, не и при отваряне, без значение дали светят лампи и т.н.