И аз съм на мнение, че колегата едва ли е съвсем наясно с какво точно се захваща...
Тя мутацията не е като да ти израсне трета ръка или под въздействието на мутагена да се сдобиеш с крилца... Вместо това - тихо и кротко се обърква генетично синтеза на някой белтък, като вместо него организмът започва да произвежда друг, много подобен, но с "грешка" в структурата, който обикновено не може да изпълнява толкова добре функцията си, колкото оригинала, понеже в организма всичко е много, много фино настроено и тунинговано... Е, в една от 1 000 - 10 000 мутации може да се случи и нещо положително, но това е твърде слабо-вероятно.
Освен това при мутагените става въпрос за концентрации от порядъка на ppm-и, а не да накиснеш семената в него
Защото във втория случай просто ще ги отровиш с химикала! Спомням си някъде 4-5-и клас първите ми опити да наторя едно от цветята на баба ми с амониева селитра (понеже бях чел някъде че е тор..) - сипах му 2 шепи в саксията...
Естествено - още след няколко часа беше мортус... Оказа се, че за такова количество почва полезната концентрация се постига само с няколко гранулки (големи колкото главичката на топлийка).
Съществува и не малка опасност, боравейки с подобни химикали при неосигурени абсолютни условия за безопасност (които могат да се осигурят само при строго контролирани условия в голяма, специализирана лаборатория), колегата неволно да предизвика мутации в собствения си организъм. Както споменах - чудо няма да стане и крила няма да му пораснат, но ще засегне я генетичния материал на някои свои клетки, я синтеза на някой белтък... нещата ще се проявят във времето като влошено здраве, или някакъв вид рак, а може би и като генетични малформации при децата му (ако още не ги е направил...).
Всичко това го казвам не за да плаша някого и да скопявам изследователския му устрем, а единствено с цел да се обърне сериозно внимание на реално съществени рискове, които вероятно са подценени поради недобра информираност или прекален ентусиазъм.