Здравейте!
Хвана ме срам, че нищо не съм чувал за този забележителен българин - проф. Димитър Чернев.
Нищо не намерих за него и в нашия форум (от търсачката на Чернев или Tchernev, както се изписва на английски).
Ето обзорна статия за него
http://e-vestnik.bg/15948.
Сега за хладилника:
Ровех се в нета по темата за сезонни акумулатори на топлина и по-точно абсорбционни топлоакумулатори.
Попаднах на информация, че природните зеолити имат такива функции -
(десорбция на съдържащата се в тях вода при повишаване на температурата
и отделяне на топлина при поглъщане на вода при нормална температура, като тези два процеса може да са разделени във времето колкото дълго искаме - акумулиране) Да напомня, че в България се намира едно от най-големите находища на
зеолити / клиноптилолит/ в света. Също така находището ни е с най-чист минерал - 90% чистота.
У нас по това симпатично камъче са луднали на здравна тема и то не без основание.
Направо е чудодейно! В нета има многo информация, за който се интересува.
Сега наистина за хладилника
Попаднах на статия от проф. Д. Чернев (прикачена е).
Хладилникът (климатик), описан в статията работи на следния принцип:
На слънце се поставя контейнер със зеолит.
Контейнерът (системата) е вакуумиран при нормална температура (зеолита е 'пълен' с вода).
През деня при нагряване зеолита започва да се освобождава от водата под формата на пара.
Парата минава през кондензатора и се втечнява.
До тук със зареждането на хладилника. Сега започва работата.
След залез, контейнерът започва да се охлажда и зеолита абсорбира водни пари.
При това обратно изпарение на водата се получава желаното охлаждане.
В статията е описана и комбинирана система за охлаждане и отопление.
Надявам се да съм разбрал правилно, това което прочетох, защото не съм специалист в тази област.
P.S.
Една от схемите не се разчита добре (Fig.4), но не намерих друг, по-качествен файл в нета.
Помогнете да я възстановим!
P.P.S. В статията е посочена мярката 'ton' за климатиците -> 1 ton is equal to 12,000 BTU's .