Животът- начин на употреба! > Медицина, здравословно хранене

Зареждане на вода с музика

<< < (2/11) > >>

Maistora52:
Хмъ! А така!
Де да съм знаел, че ни побъркват и по този начин!
Уж се бутам и между музикантите, като свиря на 5 инструмента, но досега камертон не съм използвал за настройка на китарата си - настройвам си я според според собствения си глас. Хармониката и акордеона няма как да ги пренастройвам... пък и не свиря вече на тях, но електронното ми пиано има опция да повдига и сваля октавната честота.
Хайде сега кажете откъде да чуя и "прихвана" тези 432 херца за настройка. Имаше някъде из ЮТуб нещо, но го изгубих...

Михаил Кузмов:
Здравей приятелю ! Конкретно за теб и всички които се интересуват !
www.nch.com.au/tuner  от тук съм си свалил безплатно тунер за настройка на китарата
www.nch.com.au/metronome   от тук метроном
Можеш да попиташ бай Гого с думите "тунер за китара" ! Той ще ти покаже много видове и още много неща !
Моят купешки е клип тунер WST-900 ! Виж там където пише pitch под него 440 ! От задна страна има бутони за нагласяване на тази честота ! http://www.youtube.com/watch?v=uSfTpyB5Jzk
Аз си го купих online за 32 лв. ! Има и на половина !

PyroVeso:
Ха-ха, бат' Мишо, ти изби рибата с тоя пост! Ама направо разби всичко детско у мен!

Навремето активно се занимавах с музика, свирех на пиано и т.н... В началото казвах на другарките, че "пианото не е настроено хубаво", понеже така ми се струваше, а те ми разправяха: "Глупости! Въобразяваш си!", вадеха камертон и ми "доказваха", че не е така... И наистина - интервалите, октавите, всичко си звучеше ОК, само че... С времето престанах да настоявам, разбира се, и "свикнах" с това, което твърдяха всички...

Напоследък (~10 години) обаче ползвам музиката, за да вкарвам хора в хипноза (транс). Установил съм, че когато забавям постепенно темпото, това става много по-бързо, лесно и силно. А за да се забави темпото на вече записана музика (CD) най-лесния начин е да намаляваш семплиращата честота, т.е. вместо да я възпроизвеждаш с 44 100Hz, започваме ба-а-вно да слизаме надолу. След известна игра с кварцовете на плейъра го нагласих на такава честота, на която най-много го ползвам и ми звучи най-добре...

Сутринта, след като прочетох твоя пост, грабнах едно CD, синтезирах си на компа едно файлче на 440Hz (идеална синусоида) и хукнах към кабинета... Пускам го на плейъра, меря изхода с честотомера и ми увисва ченето... 431,22 Hz - т.е., настроил съм го "без да искам" и "на ухо" на честота 432 Hz с грешка под 1 Hz...

Изводите оставям всеки да си направи сам... Досега си обяснявах ефекта с това, че при постепенното забавяне на темпото на музиката мозъкът на слушателя, неволно следвайки темпото, започва да понижава честотата на вълните си, като без да се усети достига до алфа и после до тета-ниво, сега обаче...

P.S. Майсторе, имаш си комп (предполагам със звукова карта) => нямаш проблем. Хващаш произволна програмка като SoundForge, ToneGen или Frex16, която може да генерира честоти и си ги ситезираш :) Слагам на ftp-то .wav-файл със синус 432 Hz, (и 440 Hz за сравнение... разликата е под 1/3 тон), както и програмката ToneGen 2.0 с крак...

432 Hz
440 Hz
ToneGen 2.00

Михаил Кузмов:
Аз, да си призная съм "неграмотен" музикант, т.е. не чета ноти! Или ако ги чета, чета толкова бавно, като бавно развиващ!
Та понеже отклонихме темата? Може, или не може да заредим водата с музика? - та като я пием и да се ограмотяваме !
Едно от любимите парчета, което си подрънквам и попейвам е:  http://www.vbox7.com/play:6a2939e6
Да отбележа обаче, че настройката не е на 432 Hz! Въпреки всичко уникалния глас на Willie прави това парче незабравим хит вече много години !

Maistora52:
Piro, златен си бе Piro!
Всъщност, мисля, че въобще не сме отклонили темата... Защото въпроса опира до фундамента на музиката - "ладовия строй".
От него насетне става превръщането на "водата във вино"!

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия