Е това вече наистина счупи тъпомера...
Парче от инструкциите за употреба:
Посетете Каталога на препаратите и изберете нужното ви излъчване според предоставеното описание или след консултация с нашите специалисти (по електронна поща или телефон).
Вземете предварително подготвен компактдиск за еднократен запис тип CD-R и го поставете в дисковото устройство на вашия компютър или лаптоп.
След като изберете желаното излъчване, натиснете бутона “Получаване на препарата”. Потвърдете, че сте са запознали с инструкцията. След това ще започне предаване на излъчването на избрания препарат от технологичния център, което ще продължи 12 минути.
След 12 минути трябва да извадите диска, поставен във вашия компютър, който е възприел “излъчването” на лекарството. Ако планирате да изтеглите няколко препарата, не забравяйте да напишете върху плика тип на лекарствено излъчване и дата на неговия запис.
След като го прочетох у мен възникнаха доста въпроси:
1. Аз лично не знам да има начин (а и в интернет не намерих такъв) да се достъпи управлението на CD-ROM-a от код, изпълняван в браузъра. Просто няма как уеб страница да достигне до хардуера на диска и да го управлява. Как тогава нещо ще прави каквото и да било върху диска?
2. Защо точно диска? Ами ... защото изглежда най-малко смущаващо. Ако ви бяха казали да сложите диска върху екрана и да го държите 12 минути, докато зад него се въртят разни образи ... щеше да е доста по-кретенско, и едва ли някой щеше да се върже. А за мен това е значително по-ефективен начин нещо "да се зареди с нещо" (при условие че по описания в инструкцията начин просто няма как да стане каквото и да било). Не че ще има реален ефект де...
3. Имате ли идея колко електрически и всякакъв друг шум има в един компютър? Този шум би "замазал" всякакъв смислен сигнал който евентуално би се излъчвал.
4. Дори и да приемем, че има някакъв начин да се достигне до записвачката... какво може да "запише" тя? Тя е проектирана да изпълнява точно определена функция - програмно не можете да пипате мощността на лазера, да променяте начина на обхождане на диска от лазера... Какво точно ще направи какъвто и да е софтуер, дори и да приемем че достигне до управлението на записвачката?
4. Между записвачка и записвачка има огромна разлика. Диск записан на едно устройство понякога не се чете на друго.Искам да кажа че самото устройство няма голяма точност на работа. А представете си колко точно трябва да е едно устройство, за да "изпрожектира" точно аспирин, а не цианкалий примерно. Няма и начин да се провери "качеството на записа, тъй като записвачката може да чете само дупки по диска, а не внушения за лекарства...
Направо се чудя как може да има толкова .... де да знам... или ограничени ментално или са отчаяни тотално... хора, които да повярват в такова нещо.
И понеже ще зададете въпроса "Добре де, а защо го правят тогава?" ви казвам директно - нямам идея. Предполагам че "добива" на живи имейли е една от причините. Другата причина може би е просто че хората имат извратено чувство за хумор. Третата причина е че може би все пак в тези 12 минути вашия комп може да "изработи" и нещо полезно за тях - примерно да сканира мрежата в която сте вие за евентуални жертви на хакери - някой отворен порт, някой неъпдейтнат софтуер, каквато и да било информация до която могат да се докопат. Това е информация която е изключително ценна за разни хакерчета и за добиването й си струва да направиш такъв сайт.
Така че ... не се излагайте, хора. Не е смешно дори, направо е тъжно че има хора които биха повярвали в това.