Здравейте колеги!
Та на въпроса:
идеята да си добиваме сами енергия ни е мъка на всички ...
аз съм се спрял на варианта фотоволтаици - бла-бла .... направих си един панел, бачка прекрасно и мога да си сглобя и още - проблем никакъв и цената е поносима ......
ОБАЧЕ....е добре ... имаме тока - и какво правим сега - почват мъките с акумулаторите ......
излиза че човек, за да е сдобие с истинска заводска аку-станция за смислено и сериозно натоварване трябва да внесе маса пари ...
имам предвид за нещо подобно:
щото по мои сметки излиза, че каквото и да си купи човек различно от така наречените промишлени аку. влиза вътре от всякъде - говоря за брой цикли заряд-разряд спрямо цена
например - купувам си един хубав прехвален гелов аку който има например 500 цикъла живот
да речем 100Аh - давам едни
300-500лв. и като хване та се сметне 100Аh X 12v = 1200W / 1200W X 500 цикъла излиза че през него ще минат 600KW които 600KW X 0.15лв =
90лв. !!!!е ко правим питам аз
(и отговор не очаквам, че знам какъв ще е)
И така на въпроса:интересува ме някой колега има ли опит с изграждането на домашно произведен аку.
мисълта ми е следната:
е ко толкова има толкова в тоя аку?
има оловни плочи и електролит .... другото са подробностите - сепаратори и бла бла неща .....
нали така? (пак не искам отговор)
логично погледнато какво определя живота на един оловен аку.
основно според мен животът му се определя от това как и дали електродите на аку-то се освобождават от разните мизерии, които се образуват при реакциите в системата - тоест аку-то живее докато не се задръсти с мизерии между сепараторите и електродите - поправете ме ако греша, но според мен е така
Та ако човек се наеме да си изгради сам акумулатор с голям капацитет и минимално количество сепаратори за да може въпросните отлагания да пропадат на дъното няма ли тази машина да е по-удачна от всеки заводски аку още повече че може да се изгради разглобяем и подлежащ на профилактика и ремонт.
изобщо не целя заводски показатели енергийна плътност и подобни -
идеята е:
дълговечност
ниска цена
обслужваемост
благодаря и се надявам да споделите опит мнения препоръки и градивна критика
Извинявам се за правописът - особено за препинателните знаци
.......
Не си извинен, ама нейсе - всеки я кара както може!
Иначе тук липсват твоите лични виждания за съответната конструкция на аку. И ако всеки започне да дава мнения за каквото се сети, темата ще отиде на кино!
Мод.