getca, проблема не е в карикатурата, а в начина по който водиш разговора или по-скоро бих казал, че не го водиш. Изказването ти е като на пиян човек в кръчма ... кратко, безсмислено и лишено от всякаква дълбочина. Наистина ли това е максимума който може да дадеш от себе си?! Просто да пуснеш една карикатурка с цел да оплюеш официалните лица на България. Твоята идея за темата "Политиката и политиците ни!" се явяват не някакви задълбочени коментари относно политиките в България, а просто плюене по текущото управление. За съжаление това е масово явление в България! Обсъждането на политика, да се свежда до оплюване на президента, министъра или там който е на дневен ред.
Политиката обаче е друго нещо, уважаеми getca. Политиката трябва да решава обществени проблеми, чрез конкретни действия и идеи. За да има добри политики, трябва много мисъл и обществена дискусия, а не карикатури. В тоя смисъл е добре в тази тема да има дискусия и идеи, а не оплюване, защото в оплюването няма нищо градивно. Политиките в България са очевидно неадекватни, но очевидно и няма дискусия относно кои са адекватните политики. Ето например някои теми които може да се обсъждат:
- Как България да запазва и дори подобрява стандарта си на живот с надвисналата демографска криза? В случай, че сте гледали демографията на България, то знаете, че точно в момента започва проявлението на тази криза. Огромна маса хора ще се пенсионират, а българите които навлизат в работоспособна възраст са мисля около 2 пъти по-малко. Това ще рече, че 1 човек работещ, ще трябва да издържа 2-ма пенсионери + циганите и други социално слаби хора.
- Как България да се справи с циганския си проблем? Очевидно циганското население нараства с бързи темпове, но няма ясна политика около цивилизоването на тези хора. Всички знаем, че те нямат навик и желание да се цивилизоват. От друга страна пък те са главната причина за битова престъпност и набезите им стават все по-чести и дръзки. Тук също трябва много добра и прецизна политика.
- Как България да не бъде страна без индустрия и високи технологии? България не произвежда нищо кой знае колко ценно и това си е голям проблем. България става все по изоставаща, защото другите държави се развиват в това отношение. Има една добра идея, или по-скоро политика, идваща от Светлин Наков. Наков предлага българите да се ориентират към софтуерното инженерство или с други думи да генерираме софтуерни продукти. Неговата идея е младите българи да са много добри в програмирането, 3D моделирането и въобще сложните софтуерни решения, което да привлече чуждестранните инвеститори, които търсят такава работна ръка. Изследване сочи, че в Европа има недостиг на такива кадри и Наков се е заел да ги произведе. За съжаление тази идея все още не е държавна политика, а може да е.
Има много други въпроси които търсят решения и те няма да дойдат, ако нашето разбиране за политика се започва и свършва с това да мразим и плюем политиците и официалните лица на България. Пускането на карикатура НЕ Е геройски акт, getca. Не знам защо смяташ, че пускането на една карикатура в мазето е признак на смелост и солидна гражданска позиция. Пускането на онази черна картинка пък беше помощ за онеправданите хора в Украйна. Дано греша, но май излиза, че твоята борба се явява в пускане на картинки във форума, като те дори не са твое дело. Копи пейст на картинката с някакво празнодумие и няколко идиотски емотикона. За мен това държание е жалко и смешно, но кой съм аз да те съдя. Провери фактите и си направи научно съждение, кой е карикатурата в случая. Плевнелиев е мултимилионер, който може още утре да ти тегли една майна на теб и на целия български народ, като замине в някое от красивите си имения без да работи до края на живота си. Това е нещо, което ти не можеш да направиш и в тоя смисъл, ако той е карикатура, ти си суб-карикатурен балкански субект! Не е ли така?