Велко, това ми прилича все едно да водим спор дали на планета в орбита около звездата Проксима Кентавър има високоразвита цивилизация...
Ти сега примерно си убеден, че там има доброжелателно настроени същества, които имат готови за полет свръхсветлинни кораби, които ще литнат и ще качат цялото население на Земята и ще го евакуират при някакъв катаклизъм. Аз твърдя, че там или няма нищо, или във вакуума се въртят безжизнени камънаци.
И к'во от това? Няма (засега) начин да проверим кой е прав и кой не. Единствения начин да се разбере е да се случи (или да предизвикаме) невиждан унищожителен кактаклизъм и двамата да седим вперили поглед в небето. Ако това се случи, който и да е прав, вече няма да има голямо значение - и двамата ще загубим много и в двата случая. Но аз не мога да приема да стоя с пръст заврян там къде слънце не ме огрява и да чакам благодат свише. Предпочитам сам да си определям съдбата - да се радвам на постигнатото, а и да плащам за грешките си.
Да, хубаво е човек да има вяра в нещо, просто за негово вътрешно успокоение. Но някой да предопределя пътя ми - не, мерси. Предпочитам да се боря срещу него, който и да е той, вместо да чакам на неговата милост и прищевки. Ма бил всесилен, бил всемогъщ - убаво. Значи ще умра, опитвайки се пробия стената с глава. Но поне ще правя това, което АЗ съм решил, а не което някой ми бил предопределил.