На тази планета, свобода няма! Има груба имитация на свобода.
Според някой от големите философи (не помня точно кой беше, от "ранга" на Хегел, Ницше, Фройд и т.н.), човек е толкова по-свободен, колкото е по самоограничен и колкото по-малки са потребностите му-разбирай духовни и материални "вместе"!
Дали моите аквариумни хелери ще се чувстват свободни, ако ги пусна в реката (докато ги налапа някой кефал или щука)?
Дали папагалът ми (излюпен и израсъл в клетка) ще се чувства свободен, ако излети през терасата (докато го сграбчи първата улична котка)?
В този ред на мисли, хората в Северна Корея се чувстват свободни! Не вярвате, нали?
Когато човек е ПРИЕЛ НОРМИТЕ на обществото, в което живее, той се чувства
СВОБОДЕН!!!Когато е бунтар - той не би се удовлетворил от ничии норми!
Да вземем например нашумялата напоследък гей-пропаганда...и по-нататък...
В някои европейски страни има безумни напъни да се легализира (познайте кое) ПЕДОФИЛИЯТА!!!
Защо?
Защото дъртите извратеняци не се чувстват свободни да практикуват сексуалните си предпочитания!
"СВОБООООДНИИИ"!
Свободата е относително понятие! И сега някой канибал не е "свободен", да си яде на воля...
Нито масов убиец-психопат да си трепе на воля...
Едно време се криехме, като ученици, да палнем по някой фас в храстите на парка...сега си пушат малолетни по спирките, крият се само като пафкат трева (и то не толкова усърдно), това ли е свободата?
Ако щете вярвайте, но по времето на "соц-а" (за по-младите го казвам), аз лично се чувствах свободен!
Просто не съм изпитвал нужда да нарушавам нормите или закона!
Да, ще кажат някои - каква свобода е това?
Да, казвам аз, а сега - имаш ли свобода да шамаросаш жена си или детето си, ако са те вбесили?
Всичко е толкова субективно, че опитът да се рамкира понятието
свобода е предварително обречен на провал!
В този контекст
edin е прав и...не само на тази планета!
Какво означава да си СВОБОДЕН, ако не поредната фикция-понятие, използвано за предтекст пред масите от поредните желаещи да управляват?
Идеалистична "кауза", за която е внушавано на народа, че си струва да се жертва физически!
Тъй или иначе, когато народът се е вдигал на кървав бунт, винаги се е намирала "социална прослойка", която да яхне вълната на народното недоволство, още повече - в много от случаите тази вълна е провокирана и използвана от подобни "прослойки", които в последствие установяват лично господство и налагат свои НОРМИ!
За каква свобода ми говорите в същност???