Понеже съм убеден, че много хора се затрудняват в разбирането на същността на сложните движения на жироскопа, нека да дам едно допълнително и много нагледно обяснение. Центробежната сила е инерционна сила и тя се проявява в чист вид само при промяна на посоката на движение на дадено тяло с определена маса. Примерно автомобил се движи с постоянна по големина скорост като от време на време прави завой. Когато се движи праволинейно, пътниците в него не усещат никакви сили, но при завой вече се проявяват центробежните сили. При десен завой центробежната сила е наляво, а при ляв завой тя е насочена надясно. Това всеки го знае. Сега малко да усложним движението. Представете си, че се возите на виенско колело и когато сте в най-горното положение, то започва да поляга странично. Преди това полягане, вашето движение, с известно приближение, може да се разглежда като праволинейно по допирателната на виенското колело. Нека полягането да е надясно като така вие реално ще завивате надясно, т. е. ще правите завой като при това ще се появят центробежни сили насочени наляво. Точно такива центробежни сили има и в жироскоп-спирачката. Вие на виенското колело сте един вид елементарна маса dm такава, каквато съм я описал в темата ми. Интересното тук е, че появяващите се центробежни сили се противопоставят на полягането на колелото (жироскопа). Ако полягането е надясно, тези сили са насочени наляво и искат да спрат това полягане, т. е. действат спиращо на това въртене на "макарата" в моя експеримент. Сега вече смятам, че е ясно на всички защо именно центробежните сили спират в жироскоп-спирачката.
Радико, предварително развъртян жироскоп ще спира малко по-бавно ако се върти и макарата. Даже си мисля, че може и въобще да не започне да спира ако макарата се върти постоянно. Ще се получи своеобразен вариант на играчката powerball, оборотите на жироскопа ще стигнат някаква максимална стойност и ще я запазят до тогава, до когато "макарата" се върти с постоянната си скорост. Сигурно ще има и някаква връзка между тези две скорости. Доста ще е интересно.