Алтернативни енергоизточници > Електромагнитни и импулсни мотори И генератори

управление на монофазен асинхронен двигател / генератор

(1/4) > >>

avr:
За разни водни/ вятърни турбини  обикновеният монофазен асинхронен двигател с накъсо навит ротор е много подходящ за генератор. Достъпен и надежден, с много добри характеристики.
  Засега имам варианта на управление оборотите на двигателя, и работи без проблем без  обратна връзка. В програмата е  зададено управление чрез потенциометър за диапазон 25-85 херца. Схемата е за около 2-3 кВт, но в тестовете въртя мотор от Перла / към 300Вт/  на бързите обороти. 
  Ако някой се интересува от подобни разработки до обменим мнения. Ако пък има желаещи, може  и пробна серия да направим.

coke2k:
Здрасти колега, асинхронните монофазни двигатели не са подходящи за генератори на вятърни и водни турбини -- малка габаритна мощност, претенциозни са към промяна на обороти (неслучайно се казват асинхронни) единствено хубавото е, че почти нямат обслужване. Това е мое мнение естествено, а относно управлението на асинхронен двигател аз съм заинтересован и би било добре да покажеш схема за да има какво да разискваме.

avr:
Имам старата схема по която правихме платката - има доста изменения по нея от тогава. По абсолютно същата схема е и работата като генератор - управлява се с честота по малка от реалната - около 5% и тогава се връща мощност в 320 волта. В доработения вариант има контрол на 320 волта и токовете през двигателя и транзисторите.
Не мисля че за асинхронния двигател оборотите са чувствителни - даже обратното, смятам го за предимство. По принцип идеята ми е да го тестваме без редуктор или ремъчна шайба, а директно куплиран при много малки обороти. Управлението е с микроконтролер,  ARM Cortex M0 stm32f03xx, които стигнаха сега смешни цени под лев...
Самото управление е отделна платка и е универсално за най-различни проекти, за него имам всичко и ще го пусна като оупън сорс.

avr:
Засега за управление ползвам демо платка, но ще направя нещо подобно като на снимката. Софтуера е така написан, че да е модулен. Идеята ми е да се ползва без знания на Си, всички конфигурации са в текстови файлове. Те се обработват от пърл скрипт, който изготвя допълнителните необходими Си сорсове - хедери и код. И фактически промяната става в задаване параметри в текста /например  - Максимален коефициент на запълване 65 , мин обороти 12 .... /.

avr:
Не зная по каква причина при мен не се явява опция да си редактирам писаното. Предполагам понеже е било редактирано от модератора и правата са променени.
В нета има малко и противоречива информация за генераторните режими на монофазният асинхронен двигател. Особенно на малки скорости. На практика обаче двигателя оказва много сериозно механически тормоз при опит да бъде забързан, както и генериране на свръхнапрежение/ силен обратен ток при опит за много резко спиране.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия