Алтернативни енергоизточници > Електромагнитни и импулсни мотори И генератори

управление на монофазен асинхронен двигател / генератор

<< < (4/4)

Радико:
И на мен ще ми е интересно да видя как работи - гледам, че по схема има някаква обратна връзка реализирана от отделна намотка на изходният траф. Това ОВ по ток ли е. Или не само.

avr:

--- Цитат на: Радико в Юли 28, 2014, 09:45:21 pm ---И на мен ще ми е интересно да видя как работи гледам, че по схема има някаква обратна връзка реализирана от отделна намотка на изходният траф. Това ОВ по ток ли е. Или не само.

--- Край на цитат ---
Значи това е стара схема и има много промени. Това е феритен тороид, с навити бифилиарно намотки като има малко разсъгласуване. Идеята бе да следим тока, а и режем хармоници. Обаче реших че няма нужда, махнах го после. Поставих шунт 0.05 Ом и от него вземам тока. Примерно при 40 А микропроцесора  задейства за около микросекунда, достатъчно бързо е да пази транзисторите. Друго изменение е използване на сигнала SD на драйверите, защото тая схема при откачен куплунг би дала всички транзистори отпушени. Трето изменение са оптроните - усъмних се, че не са достатъчно бързи и плеснах микро контролера във високото директно, като има много дебела галванична връзка. Масата е емитера на долните транзистори и трябва да е бетон.
Сега има и по-добри на параметри и цена IGBT-та, и те са други, радиатора в тоя вид е прекалено голям, практически е студен и след час работа. Та е по-малък.
Имам клип как върти на мотора, ама не е в мен и ще гледам да го поискам и пусна тук. Мотора е от Перла и действително при 85 херца е с много високи обороти, така го правихме - за точиларски нужди беше.

coke2k:
А като себестойност правил ли си сметка какво излиза?

avr:

--- Цитат на: coke2k в Юли 29, 2014, 07:29:35 am ---А като себестойност правил ли си сметка какво излиза?

--- Край на цитат ---
По съвсем груби сметки около 100 лв, чуствителни са  електролитните кондензатори и транзисторите при по-големи мощностти.
Според мен на модула ще му трябва и преработка на схемата и платката, в смисъл да е по-универсален. Което може да стане с допълнителни мостове. Щото се сещам за други приложения, за които може да се ползва - например електрожен, инвертор, там разните индуктивни нагрявания, управление на стъпков мотор и т.н.
Естествено не може да се конкурира по цена с разните промишлени  китайски джаджи, но пък може да е нещо удобно за хора като нас.

Навигация

[0] Списък на темите

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия