При положение че това е теоретично възможно обяснение, то такова движение трябва още да обясни обръщането на земното магнитно поле приблизително всеки 450 хиляди години:
https://en.wikipedia.org/wiki/Geomagnetic_reversal
Предполагам че, периодично обръщане на въртенето на Земята, за въпросната теория, не е възможна алтернатива в случая.
Определено и аз мисля, че не е алтернатива. Но пък аз имам някои резерви към обръщането на земните полюси, понеже тук може да имаме неправилно свързване на ефект-причина. Тази теория за обръщането (понеже още никой не е наблюдавал пряко такова нещо) се основава на изследвания магнетизма на вулканичните скали, които през различни интервали от време показват модел на различна ориентация в намагнитването си.
Обаче вулканичните скали са много "хлъзгав лед" относно подобна отправна точка и нещата могат да се окажат съвсем различни... На първо място, за да се образува лава в натурални условия, скалата трябва да бъде импрегнирана и пренаситена с определен вид телурична енергия, която бива блокирана и се модифицира и освобождава под формата на топлина (и донякъде вихрово електричество). Слънчевите лъчения могат донякъде да подпомогнат този процес (особено след слънчеви изригвания). Това е различно от простото нагряване на камък примерно в пещ до неговото разтопяване, което изисква доста по-високи температури. Разтопяване на камък може да се получи и чрез слънчева светлина с помощта на френелова леща, като там енергиите са различни и съответно температурата на разтопяване отново се променя.
Искам да кажа, че намагнитването на вулканичните скали в крайна сметка може да няма нищо общо със земния магнетизъм, т.е. магнитното поле
около Земята (ако приемем, че земното магнитно поле се образува в атмосферата). А да е отделно явление, свързано с посоката и вида на телуричните токове, които може да очакваме да са динамични/променливи във времето.
Мисля, че снимката в пещерата е фейк. От какъв зор съществото си е протегнало разтворената ръка към фотографа (сякаш за да го хване) като очевидно е на голямо разстояние и не може да достигне нищо? Прекалено нагласено ми се струва.
Не отричам съществуването на подобни същества дълбоко под земята, но тази снимка най-вероятно е монтаж.