Главното на американците не е да продават стоките си, а да държат юздите на геополитиката и геоикономиката. Щот колко американски стоки познавате? Какво американско има по хипермаркетите и моловете? Аз зная единствено едни американски ядки, облъчени с доза радиация, за да издържат дълго време, като консервант. Познавам и американски марки коли, които са най-калпавите измежуд всички коли, които се произвеждат в света. Дори в съзнанието ми се е загнездил оня кадър от холивудските филми, когато на бензиностанцията вдигат капака на големите лимузини и им проверяват нивото на маслото - ами бракмите са така, изгарят масло, колкото бензин.
Не, те разчитат на това, да печатат долари и да ги разпространяват, като обхващат цялата световна търговия с тях. Така крадат и труда, и суровините на целия свят, внасят ги у тях и си развиват инфраструктурата и повишават жизнения стандарт за сметка на баламите. Концертирали са се в обхвата на стратегическите отрасли на промишлеността и икономиката: банки, застрахования, енергетика, търговия със суровини по борси, фондови пазари, военна промишленост, наркотици, фармацевтика...., а всичко останало няма обороти и го оставят за развитие на баламите.
Истината е, че вече населението много им пречи, нараснало е много и им диша въздуха, яде им рибата от Световния океан, ползва им суровините - техните от целия свят. Напредъка на технологиите пък създава голяма безработица и хората стават ненужни на обществото, превръщат се в бреме. Машината замести изцяло и ръцете, и акъла на човека. Вече за производството трябват малко хора. Така е и в селското стопанство.
Въобще според мен бъдещето ще е много трудно. Безработицата ще нараства в пропорция с технологичния прогрес. За младите хора с посредствени познания няма да има реализация. Работа ще има само за високо образовани, знаещи и можещи. Не знам как ще се справят държавите с безработните и пенсионерите в бъдеще. Ще дам актуален пример за това:
- Мой познат, бизнесмен, имаше 50 работници в производството си. 90% от разходите му били за работна заплата. Преди няколко години си купи най-модерните машини, които замениха 40 от работниците му, т.е. 80%. Сега произвежда в пъти повече, в пъти по-евтино, в пъти с по-малко разходи и в пъти по-големи печалби. А 40 човека питат къде кенzат гладните, за сметка на печалбата само на един! Т.е., това което е присъщо на 40, благодарение на прогреса и капиталистическата система, става присъщо само на един.
Такава е тенденцията в световен мащаб in futuro.