Алтернативни енергоизточници > Магнитни мотори/генератори
Пумпал задвижван от магнити
smsi-h:
Атос, нали си металург. Би трябвало да знаеш тези как се променя кристалната решетка. Лично за мен част от отговора е даден от Джеймс Фарел в "Бойната машина Гиза".
Аtos:
Сподели де?
Класическата термична обработка на метали не разглежда тези въпроси (поне по мое време), освен в специализираните лаборатории на НАСА и Русия за космически технологии...
Всички сплави, съдържащи желязо (Fe) си губят магнитните свойства при много високи температури, дали ще се държат като алуминия тогава?
dymelsoft:
Я и аз да светна един коментар :) Клипчето е много интересно бих го пробвал и без това имам бол такива магнити Майстора знае :). Колеги всички маломощни мотори за вентилатори и други за бита са с алуминиев ротор. Принципа е прост. Алуминиевият ротор представлява намотка на късо. Въртящото магнитно поле се създава от статора, при монофазните мотори от този тип се ползват четири бобини и един кондензатор за да се създаде кръгово магнитно поле. Тока индуциран в алуминия /макар че е диамагнетик все пак е проводник/ който в същото време е на късо създава реакция на Ленц която естествено завърта ротора. Точно този ефект се получава и когато пуснете силен магнит да пада през тръба без значение дали е алуминиева или медна. Между другото ако ротора е меден тока на късо е по голям, но тъй като медта е скъпа за предпочитане е да се използва алуминий. :)
И така след като изгледах няколко пъти клипа следните неща ми направиха впечатление:
-магнитите в ротора (пумпала) са 4 бр. доколкото се вижда симетрично разположени.
-магнитите в статора (купата) са 5 бр. в конфигурация петоъгълник.
-магнитите са в режим на отблъскване.
Причината да се използва алуминиево фолио е точно да се направи тази намотка на късо в която да се породят индуцирани токове от въртящото магнитно поле което се появява веднага след завъртането на пумпала т.е. придаването на начално ускорение. Реакцията на Ленц в случая съвпада явно с посоката на отблъскване и помага да се преодолее мъртвата точка. Това е единствената причина според мед да се ползва алуминия в ротора.
Мисля че това не е фейк . Идеята е супер и ще я пробвам със сигурност, просто от любопитство. :)
smsi-h:
--- Цитат на: atos в Декември 12, 2014, 04:19:27 pm ---Сподели де?
Класическата термична обработка на метали не разглежда тези въпроси (поне по мое време), освен в специализираните лаборатории на НАСА и Русия за космически технологии...
Всички сплави, съдържащи желязо (Fe) си губят магнитните свойства при много високи температури, дали ще се държат като алуминия тогава?
--- Край на цитат ---
Хм, според Фарел и учените, които цитира, нещата нямат нищо общо с кристалните решетки, а отиват по-надълбоко, чак в атомните ядра. И си прав, че имаме намаляване на масата на алуминия.
dymelsoft,
освен алуминия за късо може да се ползва и желязо, щото е още по-евтино.
На някой идва му ли наум да разгледа постоянното магнитно поле в обикновен неодимов магнит КАТО СКАЛАРНО ПОЛЕ? Казвам това на основание на Тесла и Лийдскалнин, които са смятали, че ефира има свръхсветлинни скорости.
Vector:
Здравейте,
За да разберем как се върти трябва да разгледаме конфигурацията-статор 5магнита'ротор 4 магнита,след което трябва да видим какво се случва на всеки градус при всеки един магнит .
Това е и начина да бъде ИЗЧИСЛЕН/проектиран един магнитен мотор !Важна е конфигурацията.....
Вярно е!Лесно се представя по графичен начин-две синусоиди с резонанс и дисонанс./А/
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия