При толкова коментари един не показа грешката ми, въпреки че dmitarp спомена нещо което ме накара да се замисля върху логиката която изложих:
защото е едно да ускориш от 0 до 1 m/s, съвсем друго е да ускориш от 32 до 33 m/s
това е правилно но не защото се казва че е така, и не защото формулите показвате, а понеже излиза точно от дефиницията на Нютон, която аз не съм приложил правилно: N = kg*m/s
2Да се ускори едно тяло от 1 до 1 m/s са необходими 1 J/s или N*m, но за ускоряване до 2 m/s са необходими 2*N*m и така до 33 m/s където имаме 33*N*m. Сумата на това тази редица е 561 (J) за един kg, и така за 2250 имаме 1262250 J.
Трябва да отбележа че никой не посочи директно тази грешка ( а тя би трябвало да се вижда от (все)знаещите ). Тук трябва да отбележа откъде идва думата интегриране та и Bat_Vanko да научи нещо:
От друга страна енергията е равна на интеграл (или сумата за някои англоговорящи)
Ще отбележа че интеграл идва "integration" като стария знак за интеграл е бил просто английската буква "S" което е значило "Sum" или сума. Така че точно английската дума е интеграл (а и диференциране "differentiation") а българската е "сума".
Сега като изяснихме това да преминем към сумирането на времето, което е малко по-трудничко, понеже трябва да се съобрази, което не го бях направил, постоянното нарастване на времето, за набиране на определена скорост, при константна сила. И понеже задачата беше за достигане на скорост от 33 m/s от 2250 kg при подаване на 225 J всяка секунда. За представяне на решението вземам 1 J подавани на 10 kg, което е абсолютно еквивалентно. Времето за
достигне на скоростта v е t, а
n е периодичността. Делта във времето, между два периода, показва, константното забавяне (като то се трупа от период на период) за достигането на определената скорост:
n=1, t=1, v=0.1 m/s
n=2, t=1.095, v=0.2 m/s
n=3, t=1.19, v=0.3 m/s
n=4, t=1.285, v=0.4 m/s
...
n=11, t=1.95, v=1 m/s
...
n=21, t=2.9, v= 2 m/s
...
n=101, t=10.5, v= 10 m/s
...
n=201, t=20, v= 20 m/s
...
n=301, t=29.5, v= 30 m/s
...
n = 330, t=32.255 v=32.9 m/s
Ясно е че това е аритметична прогресия, и като заместим във формулата за сума на такава получаваме Т=330**(32.255+1)/2=5487 секунди, което е предполагаемо достатъчно близко за целта на упражнението.
Сега Bat_Vanko, както виждаме от по горе показано, моята грешка не произлиза от приравняване на измерителните единици, както вие коментирате, а от непроследяване на деривативните (производните) изменения в процеса (и тук дериватив е също английска дума "derivative"), така че там ми е била грешката, а не както вие казвате погрешно казвате тук:
Твоята грешка идва от факта че ти приравняваш измерителните единици от системата SI на формулите. Да ти дам един пример: енергията може да бъде изразена по 3 различни начина:
1. Е = P . t;
2. E = A = F . L;
3. E = (m . V2)/2
Означава ли това че мощността (Р) е равна на силата (F), или че преместването (L) е равно на скоростта на квадрат (V2), защото според твоята логика е точно така???
П.п. интелегентните хора признават грешката си, а простите се запъват като кокичка на г...з.
Аз, както е очевидно, признавам грешките си, но и правя усилия да я разбера и сам за себе си да си я обясня, понеже най-важното за мен е да разбера къде логически съм сгрешил, а не само да слушам и някой да ми цитира форуми без изобщо да осъзнава къде е грешката в представения процес. Понеже нещо което е много неправилно е когато някой казва на друг как греши (както вие правите), без изобщо да разбира къде всъщност му е грешката, а и не само това, но и да дава друга, грешна причина която той си мисли че е причината за грешката.
И хайде сега да видим идеята за интелигентността и за грешките, понеже нещата винаги са като махало и както отиват в едната посока така отиват и в другата.
Оставям на страна че в предишния си коментар бях започнал да усещам че има някъде натрупване на грешка:
и така след 2-рата секунда, този 1 kg има скорост от 2 m/s (при положение че има натрупване на грешка тя е възможно да е тук)