Алтернативни енергоизточници > Механични, гравитационни и хидродинамични устройства
1939год - реплики на Ганчев, Млеченков и Макс1962
Радико:
--- Цитат ---juliang и Радико - похарчихте толкова време в писане, а не направихте 3 прости неща:
1. Вземате от кухнята точилката и дървения чук за пържоли
2. Закрепвате чука с тежкото навън за точилката
3. Пускате щорите и започвате да си играете.
--- Край на цитат ---
И защо реши така. Откъде знаеш какво съм направил и какво не съм.
Поради причини коренящи се в друга тема на форума за мен е много важно да се убедя, че ние ще успеем съвместно да достигнем до единодушно решение. Дали една постановка е работоспособна или не е и това решение трябва да се основава на неумолима и безпристрастна логика, а не на това на колко човека им е симпатичен единият казус и на колко другият.
Сега след това отклонение продължавам по темата. Прикачам отново схемичката, че остана много назад. Значи предполагам, че всеки може да си представи следният момент: двигателят горе е неподвижен рамото му което атос е обозначил с 2 също. С ръка завъртаме топуза около оста. Той ще опише един наклонен диск нали така, предполагам няма друго мнение по въпроса. В момента на спряло състояние топуза се намира във възможно най ниската точка от този диск. Предлагам за по нагледно да го добавим в чертежа и него, за да си представят визуално по лесно нещата всички обсъждащи проекта.
Предлагам също така докато не се изясни тази схема, хора като RUS да се въздържат от предложения изказвания и тн. за други кинематични модели, нека завършим обсъждането на този модел първо.
По късно ще добавя и чертеж със показана равнината на въртене на топуза.
Ksurnev:
Забравих да кажа, че долния край (оста на долната част на карето) трябва да е вертикалена, иначе ще има неравномерност на силата, която действа върху тежестта. Ще има доста неревномерно движение и според мене 22,5 градуса на наклон на лоста е граничен, или около там. Той се обуславя от дължината на рамото на тежестта, но това е твърде голям ъгъл, за раздвижването на който ще трябва доста мощност от мотора.
Колкото за задвижването отдолу нагоре, както казваш макс опитай с точилката и чука за пържоли и ще разбереш, че ще ти трябва доста повече мощност. Опитах го с една дълга направляваща за принтер с която пробвам. Установих още, че с тежест, която има формата на гирата от самонавиващите се часовници, движението е доста по-равномерно. Не съм правил анализ защо е така.
За парите, времето и желанието - всички сме горе-долу на един хал.
Желая ти дързост и успех.
juliang:
--- Цитат на: макс1962 в Август 10, 2015, 06:42:13 pm ---juliang и Радико - похарчихте толкова време в писане, а не направихте 3 прости неща:
1. Вземате от кухнята точилката и дървения чук за пържоли
2. Закрепвате чука с тежкото навън за точилката
3. Пускате щорите и започвате да си играете.
--- Край на цитат ---
А ти вместо да правиш тоя огромен паметник можеше да направиш следното:
- Взимаш 1 гюлле (метална сфера с диаметър 10-тина см и тегло 10-тина кг)
- Взимаш една тава с по-висок борд
- Слагаш една гайка на земята, поставяш центъра на тавата върху гайката и слагаш гюллето вътре.
После почваш лекичко да натискаш ръба на тавата някъде около гюллето, но не точно до него. С учудване ще забележиш колко малко сила е необходима тавата да се натисне, и гюллето да почне да "преследва" мястото, където натискаш тавата. Със съвсем малко усилие можеш да накараш топуза да се върти с прилична скорост по ръба на тавата.
След това ползвайки моторче можеш да оптимизираш нещата така, че тавата да се накланя автоматично, а не на ръка.
Значително по-евтино, значително по-лесно за изпълнение, значително по-лесно за разбиране и АБСОЛЮТНО СЪЩОТО като кинематична схема.
Обаче ... няма СЕ в това. Както и в твоето.
макс1962:
juliang, люлката е супер, но не ми върши работа.
Ksurnev:
juliang
Някакво обяснение, как ще сваляш движение към консуматора?
Или е само за демонстрация?
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия