Алтернативни енергоизточници > Механични, гравитационни и хидродинамични устройства

1939год - реплики на Ганчев, Млеченков и Макс1962

<< < (96/123) > >>

juliang:

--- Цитат на: atos в Август 10, 2015, 05:36:43 pm ---Нацелваш  :D
Само дето точката ще е по-нагоре...

--- Край на цитат ---
Ако точката е по-нагоре това означава по-малък ъгъл на изместване на оста. Което от своя страна означава по-малка сила на топуза, което ... пак те води до това, че силата няма да ти стигне.
Ако точката е по-надолу, ще можеш да имаш по-дълъг шлиц, по-голяма ъгъл на отклонение на оста, обаче ... топуза ще засяда долу при опита си да подбутне цялата конструкция, щото ... няма да му стига силата.
В заключение - няма никакво значение къде ще е точката на въртене. Това е най-обикновен лост, който дава сила за сметка на преместване (или обратното).

Като цяло това е най-простата конструкция която може да се измисли - няма генератори, мотори, ремъци. Ако това на схемата не проработи (а то няма да проработи - залагам си бирата :) ) всичко друго е още по-обречена загуба на време поради по-ниския си КПД.

mind:

--- Цитат ---Колега Димов, дай го тоя начин на измерване ясно и подробно и ще го направя при първия удобен момент.
--- Край на цитат ---
Макс, вземи си един динамометричен ключ и директно си мери въртящия момент. Първо на мястото на мотора, докато се вдигне тежестта на 90* и после на кардана ... и сравнявай.

Ksurnev:
Сегааа... схемата на Радико е точна, има още два детайла, които не са съществени. Те са: баланс на въртенето на мотора горе и самонагаждащ се лагрт на горния край на лоста (връзката му с рамото на мотора).

Тежестта по принцип се движи по една наклонена равнина, която е с ъгъл колкото е ъгъла на изместване на вертикалния лост.
Ако ъгъла на вертикално изместване на лоста е 10 градуса от вертикалата, то и ъгъла на равнината ще е 10 градуса от хоризонталата.
Ако няма никакъв товар долу, то тежестта ще следва най-ниската точка на равнината, която се движи кръгово.
Ако има товар,тежестта ще изостане от движението на равнината в обратна на въртенето посока, тоест, ще се изкачи малко по-високо, което ще увеличи енергията и за да компенсира изоставането.
Това е енергията, която търсим и за да я има постоянно, мотора трябва да компенсира синхронно и да държи тежестта по-високо, но в никакъв случай най-високо, защото тежестта може да тръгне обратно. За това трябва синхронизиране на мотора с движението на тежестта.
По просто и разбираемо не мога да го опиша.

Минд даде добра идея!!

Поздрави от Смолян и благодаря на Радико за чертежа.

макс1962:
Сега, пичове, само в последните няколко поста ме съветвате да си купя макари, въжета, килограми и грамове и динамометричен ключ. Може и да пропускам нещо. Да не мислите, че евротата са " на една ръка разстояние"? А сега сериозно.
atos, като казваш по-малък ъгъл на кардана, имаш предвид по-малък спрямо вертикала или хоризонтала? А за равномерния ход сме говорили. Опитвам се да накарам барабана да не се засилва и спира нацяло всяка секунда. Това прецаква ремъците и усложнява много хващането на движението след барабана.
Иван Димов - това за обратното подаване на въртенето определено ми се струва интересно. Нямам идея какво ще се получи, но сериозно обмислям мога ли да опитам. Да се разбира - намирането на необходимите чаркове и практическото изпълнение при условията с които разполагам.
juliang и Радико - похарчихте толкова време в писане, а не направихте 3 прости неща:
1. Вземате от кухнята точилката и дървения чук за пържоли
2. Закрепвате чука с тежкото навън за точилката
3. Пускате щорите и започвате да си играете.

макс1962:
RUS, може и да си прав, но това за надграждането ми идва малко сложно. Въпреки, че съм казвал няколко пъти.......разполагам с любителски електрожен, два ъглошлайфа, ръчна бормашина, шмиргел, менгеме, гаечни ключове, железа от отпадъци, капли от битпазар, ремъци и шайби от автосервиз, използвам заден двор на изоставена къща на 5 км откъдето живея, време - колкото ми е кеф, пари - колкото сметна за разумно, желание......понякога с дни и седмици не ми се прави нищо. Друг път се събуждам в 4 и отивам да пробвам нещо. Абе, луда работа  ;D.
Защо никой не коментира идеята на Иван за задвижване отдолу нагоре?

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия