Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.

Домашна електроцентрала

<< < (206/211) > >>

ELPUNTO:

--- Цитат на: juliang в Ноември 26, 2022, 03:22:13 pm ---
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Решението в този случай е следене на температурата на връщащата се от отоплителната инсталация вода, и подаване само на такъв дебит, който да се оползотвори напълно от работещите в момента радиатори или други отоплителни уреди. Примерно искаш да топлиш къщата до 22 градуса. Ако в съда помпата връща повече от 25 градуса вода, това означава че си "разходил" един топлоносител из къщата (при което си натрупал и някакви загуби на топлина по трасето) и го връщаш топъл в съда, като при това го смесваш с още горещата вода в него.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

--- Край на цитат ---

juliang  помпата която използвам във външния, "слънчев кръг" е  ? Grunfos ? Тази помпа е с мощност 60 W при MAX
натоварване, при мен няма такова натоварване, без да съм правил замерване на тока на помпата,
мисля че тя се товари най много 30 – 40 W.

Помпата има 4 степени за оборотите, аз я настройвам ръчно. Лятото на MAX обороти, пролет/есен на средни, а зимата
на MIN обороти.Може би тази настройка се прави и от компютър, външно, но не знам как.

juliang  идеята ти за измерване температурата на водата на "студения" щранг на парното е добра и работи.
Точно по този начин управлявах вътрешната циркулационна помпа преди . . . .  5 години, с диференциален регулатор.
След като IT специалиста Евгений направи системата за Мониторинг & Контрол, вече управлението става според
ТЕМПЕРАТУРАТА измерена в една от стаите.

Управление по температура е МНОГО по ефективно и точно. Системата за М & К снижи разхода на газ над 20 %,
поддържа температурата с точност от 0,5* С при което температурния комфорт се запази. 

Всичко това аз съм го описал някъде в началните постова на Слънчево парно, може би през 2014 или 2015 г.

Топлинната  енергия  да  бъде  с  вас
                                                                                     ELPUNTO   

juliang:

--- Цитат на: ELPUNTO в Ноември 27, 2022, 09:09:56 pm ---... След като IT специалиста Евгений направи системата за Мониторинг & Контрол, вече управлението става според
ТЕМПЕРАТУРАТА измерена в една от стаите.

Управление по температура е МНОГО по ефективно и точно. Системата за М & К снижи разхода на газ над 20 %,
поддържа температурата с точност от 0,5* С при което температурния комфорт се запази. 

--- Край на цитат ---

OK, давам ти пример, ти ми кажи как ще реагира системата: Имаш 2 стаи в които температурата е достигната, и 2 в които не е. Една от студените е тази, в която е сензора за температура.
В този случай помпата ще се опитва да достави максимум топлина, за да достигне заданието. Ако нямаш терморегулиращи глави на всеки радиатор, в другите стаи ще стане ненужно горещо. А по-страшното за мен е че в буферния съд ще връщаш огромно количество вода с температура от примерно 40 градуса. Тази вода ще се смесва с онази, която е загрята до 60+ градуса, и накрая ще имаш някаква с 50 градуса. Ще ти трябва още по-голям дебит, за да докараш топлинаа до стаите, което ще доведе до още по-голямо смесване на водата в буфера. И към края на деня (да не кажа още към обед, съдейки по графиките) свършваш с буферен съд, пълен с вода с температура около 35-40 градуса.

Ако имаш термоглави и следене на връщащата вода, то при затопляне на дадена стая термоглавата ще затвори, към буфера ще почне да се връща по-топла вода, което ще е сигнал за помпата да намали дебита. Намаления дебит ще позволи по-добро разслояване на топлата и студената вода в буфера, и ще ти остави за по-дълго време вода с температура 60 градуса в горната му част и вода с температура под 30 градуса в долната му част.

Естествено говоря наизуст - нямам никаква идея как точно работи системата, на какво ниво е поставен сензора за температура. Поне се надявам входовете и изходите за солара и бойлера да са на правилните места, както и ел. нагревателя.

Като правило всяка една помпа която работи с буферния съд трябва да е с минималния дебит, позволяващ тя да си върши работата. Всяко претакане на излишна вода води до смесване на водата и намаляване на капацитета на буфера, който можеш да ползваш.
Ако няма топло в солара - помпата не трябва да върти вода в него. Ако няма нужда от топло в някое помещение - другата помпа не трябва да върти повече вода от небоходимото за отопление на оставащите стаи.

П.С. Добре, а ако не ти трябва топло в стаята със сензора, но искаш да е топло в друга - тогава какво? Щото през деня искаш топло във всекидневната, а през нощта - в спалнята... как се оправя тогава системата с един сензор в една стая?

valex:
Проблема с смесването на топлата и студената вода може да се реши с два разделни съда или един съд разделен  с поплавъчна преграда, мек двоен съд в съда или мембрана.
Тогава може да се използва 'изцяло' запасената топлина. По-скоро по-ефективното и отдаване от отоплитемните уреди.
Но това не е тема за тоази тема :)

ELPUNTO:

НИКУЛДЕН  –  ДЕлЦ 2

След поредица от ДЕВЕТ последователни облачни дни (имаше плътна дъждовна облачност) на 6 декември, 2022 г.
на Никулден слънцето се показа.Не мога да кажа, че 6 декември беше слънчев ден, дори не беше и полуслънчев ден,
но имаше слънце, което плахо се показваше зад облаците.

Това плахо, оскъдно декемврийско слънце беше достатъчно за ДЕлЦ 2. ФВ панели произведоха малко над 4 кВт/часа.
Тази енергия изцяло отиде за отопление.Реотана на "Баба печка" нагря до зачервяване, маслените радиатори загряха до
45* – 50* С. Така ДЕлЦ поддържаше отоплението в стаите до 16:00 ч., след това Слънчевото парно започна да черпи топлина от
Буфера до 22:00 ч. След 22:00 ч. включих нагревателя на Буфера и отоплението беше от тока на ел. мрежа.

Газ котела беше в "почивен ден"   :) , това е моята цел, да използвам газ за отопление възможно най малко.
При цена 2 – 3 лв. за 1 куб. м. отоплението на газ е 3 – 4 пъти по скъпо от отоплението на ток от мрежата – нощна тарифа.
Напомням, че отопление на Слънчево парно и ДЕлЦ е НАЙ ЕФЕКТИВНО при цена 0,00 лв. за слънчевата енергия.   

На 7 декември слънцето беше още по силно, Слънчевото парно и ДЕлЦ 2 отопляваха къщата близо 50 % със слънчева енергия.

Прилагам снимки за електромера на прав ток и за ел. печки захранвани от ДЕлЦ 2.

Топлинната енергия да бъде с вас
                                                                               ELPUNTO

ELPUNTO:

СЛЪНЧЕВО  НАНО  ФОЛИО

Слънчевото нано фолио е нагревател за подово отопление.Производителят от Южна Корея го препоръчва за подово отопление , което се поставя под ламиниран паркет.

Аз го монтирам на стена, преди 8 год.  поставих около 3 линейни метра фолио на стената в приземния етаж – кухня.Стените в кухнята бяха наводнени и трябваше да ги изсуша, нано фолиото се оказа перфектно за това изсушаване.
Нано фолиото се захранва с променлив ток 220 V, един линеен метър е с мощност  150 Вт.В кухнята аз захраних фолиото с прав ток от ДЕлЦ 1.
Фолиото се загряваше до около 45* С , изсушаваше стената , както и шкафовете пред него.

Сега направих същото, но в северната стая.Започнахме ремонт на стаята, но се оказа, че зад гардероба стената е покрита обилно с мухъл, плесен и всякаква неприятна флора.Стената е със северно изложение, има външна топлоизолация, има и 2,5 см. фибран от вътре.Въпреки солидната вътрешна и външна топлоизолация ъгълът бе покрит с мухъл и плесен.

Моята половинка арх. Данка Василева и аз решихме , че нано фолиото е добро решение за защита от мухъл.Освен защита, фолиото ще излъчва топлина и ще загрява допълнително малката стая със северно изложение.   През отоплителния сезон, тази стая винаги е по студена поради външните стени и северното си изложение.

Монтирах три платна нано фолио,всяко с дължина 1,75 м. с обща дължина около 5 м., захраних фолиото с прав ток от ДЕлЦ 2. Трите платна са с обща мощност около 500 Вт, при напрежение 220 V прав ток.Фолиото се загря до 40* С след 1 час.
Очаквам това фолио да блокира мухъла зад гардероба изцяло и да повиши допълнително температурата в тази северна стая.

Топлинната  енергия  да  бъде с  вас
                                                                                           ELPUNTO

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия