Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.
Домашна електроцентрала
valex:
ELPUNTO
Може да се направи. Аз се замислям даже да участвам в такава разработка. Бих предложил да се базира на Arduino и готови други модули така, че да може да се изработи от по-вече хора. С готовите модули се избягва производството на платки и могат едновременно няколко души да работят по проекта.
Аtos:
--- Цитат на: valex в Май 23, 2017, 09:18:01 pm ---ELPUNTO
Вариант за 'складиране ' на електричество когато има излишък е да се 'продава', дава 'назаем', да се прави нещо с него, което да вади пари или материални облаги така, че зимата да има какво да изразходваш (като паричен ресурс примерно)
Това е вариантът, докато се намери подходящ акумулатор :).
--- Край на цитат ---
Става!
Сключваш бартерна сделка с някой "съсед" от Австралия, който има същата соларна система ;D
Неговият ден за теб ще е нощ и обратно, неговата зима за теб ще е лято ...и така...
Проблемът е да се опъне кабел до там... :D
Радико:
Да може да се направи обаче трябва съседа да има "при него или при тебе" Демек да захранваш съседа със контролер за използване на фотоволтаик паралелно със мрежата и на него да му намалява консумацията от мрежата според твойте възможности и според неговите моментни нужди. Въпроса опира по скоро до това колко е наясно съседа със нещата и дали ще ги приеме. Да не си каже, че се опитваш да го пързаляш нещо. Иначе и аз бих помогнал в една такава разработка.
ELPUNTO:
atos, Радико това което предлагате на майтап ще стане рано или късно действителност.
За сега в БГ това е неосъществимо, но ще стане . . . някога . . .
Говоря за локални мрежи, ако съседите около мен или в близост имат свои ДФвЕЦ, между нас може да се пуснат
кабели, които да образуват локална мрежа, свързваща Домашните Ел. Централи.Ако някоя ДФвЕЦ има
"излишък" от ток, го пуска в локалната мрежа, който има недостиг, черпи от локалната мрежа.
Ако всички Дом. Централи имат излишък, може да се мисли за общ "склад" за ток.
Ако всички имат недостиг се черпи от ел. разпределителната мрежа на ЕРП - то.
Разбира се, че ще има проблеми със синхронизирането на честотата, с товара, отчитането и пр.
Това са решими задачи, krasias е специалиста по ел. мрежи и ще каже как се прави.
Но с днешна дата нямам такива проблеми. :)
valex разбира се, по добре е да се използват готови модули, отколкото да се правят единични
уникати контролери.Ако имаш под ръка у теб такъв модул, можем да започнем проектирането
на "разпределителя" още утре . . .
valex предлагам подробностите да съгласуваме на личния.
krasias:
ELPUNTO, помислих малко по въпроса за локалната мрежа, предложението е интересно но ще има доста проблеми с една такава мрежа. За синхронизацията On grid инверторите ще се справят добре, притеснява ме обаче малката мощност на една такава локална мрежа. Аз предлагам да помислим за един малък ВЕЦ 20-30kW който да служи като основа на мрежата, и трябва да се направи разпределение на товара по часове. Собствениците на ДФвЕЦ в тази мрежа трябва да ползват ток извън пиковите часове, така те ще печелят повече и няма да се претоварва мрежата. Толкова засега, продължавам да мисля по въпроса, ще се радвам и други колеги да се включат с идеи.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия