И как така ти унищожаваш 40 дървета на година а засаждаш само едно, къде ти се губят останалите 39 дървета велики математико, къде са.
krasias, личи си че първо не четете това което се пише и второ изобщо си нямате и понятие от, кубатура, и тегло на средно дърво и изобщо енергииния еквивалент на килограм (сух) дъврен материал.
Върнете се и посочете къде съм написъл че консумирам 40 дървета на година??? Хайде покажете това кето "си мислите" че сте прочели. Вие изобщо имате ли си редстава колко енергия има в 40 (средни по големина ) дъвета !!!! Ами че тази енергия, на мен сециално (с ефективната горивна система и изолацията на къщата), ще ми стигне за минимум 10 години (при много студени зими ) или 20 при (по-леки) !!!
Ето ви елеменарни данни: Дъветата са различни, която е доста ясно, но едно 40 годишно дърво обикновеено има около 100 см диаметър (ето ви детски метод за мерене на диаметъра на дъвото: а
https://www.newport.gov.uk/documents/Leisure-and-Tourism/Countryside/Measuring-Trees.pdf, ето и по-сериозен метод, опростен до калкулатор:
https://www.cliftonparkopenspaces.org/treecalculator/). Такова дъвро, с метъд иаметър, на метър от земята, има приблизително 10 кубика дъвесна маса. Тук е ясно че има огрмно генерализиране, но те са токова много видове че е необходима генерализация (съседа има бор които е на 40 години и е точно с посочените характеристики). Тоест на мен, на година ми тябват средно между 1 и 1.5 дръвета ( отново върете се в коментарите и прочетете внимателно информацията която съм дал ). А това че имам запас за 3-4 години напред, първо е защото горя 2 години сезонирани дъва ( отново за виска ефекивност на горивния цикъл ) и второ защото обичам да се зпасявам за непредвидими ситуации, и трето място имам а дъврената енергиина "батеря" си държи енергията практически със стотици години ( при полжение че е на сушина разбира се)
При това забележете, отоплявам за 2 семейства, 2 етажа по 110м
2 ) на езон, и топла вода за цяла година. И когато кажа на съседите че сметката ми на сезон е 1000 лева, а те ми кажат че при тях 2500 ( и са на дъва и въглища ), и отопляват 40% по-малка площ от моята, тогава можете да разеберете каква ефективност съм постигнал. Така че не само не ме е срам, а много хора около мен направо че чудят как съм постигнал това.
Така че когато пишете, помислете отново, енергиините процеси ги изледвам от 15-тина години и ми отне много време изседвания, изчисления и опити за да постигна това което съм направил със собствените си ръце (без чужда помощ), и абсолютно без никаква зависимост от високи технологии (като аз целенасочено ги избягвам, до колкото се може разбира се).
За гората и дърветата браво на вас. Лично имам 22 декара гора във Видинско, и мога само от санитарната сеч да имам дърва за години напред но е доста далеч и само траспорта ще излезе повече от стойността дървения матерал и затова съм дал правото на горския да въши санитарна сеч ( като през година контролирам нещата разбира се). Но сега ми стана интерсно вие как се отоплявате през зимата? Хайде споделете, и да видим каква е вашата ефективност и на какви високи или ниски технологии разчитате.