Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.

Домашна електроцентрала

<< < (185/211) > >>

epwpixieq-1:

--- Цитат на: krasias в Май 29, 2022, 07:51:12 pm ---Човека вече си има собствена еволюция за която му трябва много енергоресурси и той е длъжен да намери собствени енергиини източници, чисти и неексплоатиращи и неунищожаващи природата.
...
Та точно за това усъвършенстване, тая еволюция на енергоизточниците са нужни инвестиции и то сега а не когато изпаднем в крайна нужда.

--- Край на цитат ---
Точно и затова споменах мини ядрените централи (особенно LFTR) , вземете малко се образовайте относто тях, понеже те се в действителност най-зеления (без кавички) източник на енергия, а на вас, като чели само неефективни фотоволтаици и огромни вятърни турбини са ви в гавата, типично от стандартните пропагандни материали на "зелената" индустриална машина. Вземете, най-малко се образовайте с реални познания по физика, и след това пишете по такива грандиозни проблеми като човешката енергиина еволция. 

От друга страна, замислете се кой е най-гоемия емитер на СО2 в атмосферата, понеже съм сигурен че изобщо не подозирате кои е той е и по-важното защо, и точно затова, винаги когато говоря на хора, точно като вас (ентусиати без рабиране), го давам като пример и много от тях сериозно се замислят (при положение че могат да правят тази умствена гимнастика разбира се).

--- Цитат на: juliang в Май 29, 2022, 07:58:45 pm ---Пикси все още е уверен, че дървата са най-ефективния начин за съхранение на енергия...

--- Край на цитат ---
juliang, има много начини за съхранение на на енергия, дървото може да не е най-ефективния, но поне е най-екологичния (понеже виждате ли природата няма да напарви неекологична енергиина батерия). Честно бих предпочел ядрената енергия и вече имам няколко идеи за извличане и концентриране на ториев оксид, за определени експерименти  :) но е смешно да си мисля че мога да го приложа като практически метод за извличане на топлина, поне в следващите 10-итна години ( пък кой да знае ). Иначе с едно малко ториево реакторче и 10-тина тона скална маса съм си покрил енергиините нужди доживотно, а даже и за следващтото поколение, и бих бил напълно енергиино независим  ;D Но да оставим фантазиите настрана, понеже виждате ли, за разлика от други хора, аз си казвам как точно се отоплявам, и колко усилия правя за да намаля консумациата през отоплителния си сезон, и да запазя топлината в къщата през зимата, където ми е огромна част от изразходваната енергия. Интересното е че в най-лошия случай, при положение че хората изчезнат утре,  :o, моите дървени батерии за 3-5 години, ще бъдат разложени от природата (тоест мицела ще им се зарадва много), но ми е интересно какво ше станат със всичките тези "зелени" електросоларни панели, електро-химични батериини системи, или огроми вятърни генератори. Всъщност ето какво става, и това е най-голямата трагедия на "зелената" индустрия (след плачевната ефективност на електро-соларките), понеже виждате ли никой не мисли как да рециклира, а само как да се продават нови и още по-"зелени" звучащи "решения", които всъщност са дългорсрочни проблеми:
https://www.forbes.com/sites/michaelshellenberger/2021/06/21/why-everything-they-said-about-solar---including-that-its-clean-and-cheap---was-wrong/?sh=561324195fe5
https://www.youtube.com/watch?v=PaAuOSmX5k4 (поне за перките има някакви надежди за повторно ипозлване: https://www.youtube.com/watch?v=knX7NkJILhs)
За, рециклирането на батериините системи мисля че изобщо е безмислено даже да посочвам препратки.
Няма да ме учуди, след време, същите тези електро-соларни системи да последват участта на автомобилните гуми и се появяват огромн купища от тях около отпадъчните кофи. Но докато автомобилните гуми са много здрав материал и могат даже да се използват повторно по доста интересни начини (стига човек да има фантазия), електро-соларните панели не.

--- Цитат на: VITAN в Май 30, 2022, 12:37:45 pm ---т.е.

--- Край на цитат ---
that is a good one  ;D ;D ;D, но енергията вигнаги е била свободна, въпреки че енергиините преобразователни устройства (голяма част от които са неефективни) не са, и точно ние си плащаме за тази неефективност.

dmitarp:
В съвремието единствено бушмените в саваните, племената от тропическите гори на африка и южна америка, и някои северни племена в Русия живеят "зелено", всичко друго е мимикрия на "зелен" начин на живот, някакъв вид евфемизъм. Електричеството, само по себе си няма да доведе до нирвана, и прекрасен околен свят, без екологични проблеми. Когато човек приеме за своя философия и начин на живот аскетизма, само тогава може да се постигне някакво еколкогично равновесие, но това комай никой в западният свят не го устройва, затова, колкото повече се развива и говори за "зелена" икономика толкова повече се насочва към пропастта.

EDM electronics:
Намирам последните два коментара на колегите за верни.
Планетата е жив организъм, като тялото на човека или животното и като такъв, тя се ражда и идва време, умира от старост и изтощение, от бавен разпад на клетките. Това да живееш с мисълта, че тая планета ще е вечна, е нереално. Има милиарди звезди и около всяка обикалят милиарди планети, една Земя щяла да умре - голяма работа.

Това как живее едно тяло, дали преяжда, дали яде витамини се отразява пряко на продължителността на живота. Същото е и с планетата. Ако сега се върнем и живеем, като аскети, пасем трева вместо вратни пържоли на скара и пием вода вместо уиски, и ние и планета ще изкараме повече, но както казват ЗиЗи Топ - "накрая всички ще умрем"  :D.

Едно време ви разправях, че при капитализма става преработка на природните ресурси на бързи обороти. Не, че имаш два гъза и две усти, да ядеш повече, но преработваш и пълниш кошниците в супера, гардеробите пълни с ненужни вещи от свръх ненужно потребление, докато при социализма са живели хората по-скромно и по-бавно са се изчерпвали природните ресурси, съответно се е удължавал живота на планетата.

Нали искате Мерцедеси /да ви се чуди човек за какъв чеп са ви, но от суета, да ви видят комшиите колко сте успели, като сте се преселили от село в града, как сте станали софиянци, а цървулите ви висът още в мазето на гвоздей с по един терлик вътре плетен на една кука от баба ви, като мартеница, за спомен  :D/, цветни телевизори - а яжте сега Мерцедеси, ГМО, палмово масло, химии и хиляди болести на главите. Имаше тук един бая рива и се сърди на едни, дето не можели да правят Мерцедеси. А яж Мерцедеси ве, яж...  :D

juliang има 30 г. БМВ и е щастлив.  ;D

krasias:

--- Цитат на: epwpixieq-1 в Май 30, 2022, 01:21:08 pm ---Точно и затова споменах мини ядрените централи (особенно LFTR) , вземете малко се образовайте относто тях, понеже те се в действителност най-зеления (без кавички) източник на енергия, а на вас, като чели само неефективни фотоволтаици и огромни вятърни турбини са ви в гавата, типично от стандартните пропагандни материали на "зелената" индустриална машина.

--- Край на цитат ---
Значи според теб Пикси радиационното облъчване е съвсем безопасно и безобидно нещо, колко си образован само нямам думи. Нямаш си и на идея какви огромни поражения нанася радиацията в духовен аспект върху човека дори и приложена с цел лечение, но това за съжаление няма къде да го прочетеш, просто никъде не го пише.
--- Цитат на: epwpixieq-1 в Май 30, 2022, 01:21:08 pm ---От друга страна, замислете се кой е най-гоемия емитер на СО2 в атмосферата, понеже съм сигурен че изобщо не подозирате кои е той е и по-важното защо, и точно затова, винаги когато говоря на хора, точно като вас (ентусиати без рабиране), го давам като пример и много от тях сериозно се замислят (при положение че могат да правят тази умствена гимнастика разбира се).

--- Край на цитат ---
Пикси ти въобще четеш ли глупостите и безсмислиците които пишеш, пак е добре че предупреждаваш че това е "умствената ти гимнастика" докато загрее дървения ти компютър и изкара поне едно свястно, смислено и логически добре подредено изречение, което пък си е много рядко явление при теб.

alvion:
https://forum.napravisam.bg/viewtopic.php?f=18&t=39346
Докато вие умните се наумувате, човека от линка го направил и си топли безплатно вода с домашната си електроцентрала. А вие продължавайте да си умувате, това явно ви се отдава най-добре.

Даже вместо MPPT контролер Иванбг му предложи да ползва мощен ценер за да има максимална ефективност, аз го мислех с два транзистора този мощен ценер ама се сетих как да стане и само с един мосфет IRFP460 и резисторен делител с две съпротивления към гейта му за настройка на Vpp прага на ценера(мосфета) отпушващото го напрежение.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия