По-миналата година, като умишлено изпразваха язовирите, чрез диверсия според мен, за да свалят правителството на ББ, започнаха масово напролет да изпускат вода през ВЕЦ-овете. Изпразниха повечето язовири в страната под санитарния минимум. Хайвера на всички риби остана по камъните и изсъхна. Днес, две години по-късно има чувствителна разлика в популацията, казвам го от първо лице.
Раздуха се работата с диверсията и на следващата година, т.е. миналата година язовирите преливаха, не ги бях виждал толкова пълни, щото нещата придобиха публичност. Тази година същото се повтори с яз. Ивайловград.
Тази тенденция почна няколко години преди това по по-малко и после решиха направо да изпразнят язовирите. Освен това, като остане малко вода, започва бурен растеж на планктон, намалява силно кислорода във водата и става масово измиране на рибата. Тогава участвах в зарибяване и видях с очите си мъртъв огромна част от зарибителния материал.
Всяка пролет и начало на лятото, точно когато си хвърля рибата хайвера и има приход на вода от пролетните дъждове, все ще се намери назначен боклук в Напоителни системи, който си няма хал хабер от работата и е недобросъвестен, да унищожава, да убива.
Не аз, а juliang с неговия Плейбой отваря вратите към ада.
EDM, стига с тия диверсии, стига с тия взривявания на мостове и обиране на мандри
Язовира има много функции, като най-маловажната е грижа за рибата.
Първо - задържане на водите при обилни валежи и контролираното им изпускане, за да се избегне заливане на села и ниви.
Второ - балансиране на енергийната система, тъй като ВЕЦ-а може да се пусне и спре за секунди, за разлика от другите източници на енергия.
Трето - източник на питейна вода за градовете.
Невъзможно е да се предвиди каква ще е годината и колко от полезни обем може да се изпусне така, че оставащия да стигне до следващия дъждовен сезон. Ако не изпуснеш достатъчно и почнат силни валежи - язовира се препълва и всичко почват да реват за реколтата и къщите, които са наводнени. Ако изпуснеш повече в началото на есента почват да реват че няма вода за поливане, няма вода за пиене и подобни. А като се заредят 2-3 сухи години и нещата стават наистина напечени. А на заден фон има един натиск ВЕЦ-овете постоянно да работят, защото те не искат гориво и произвеждат на практика безплатна енергия. А никой частник или дори правителство няма просто ей-така да се лишава от приходи, ще се съгласиш.
Отстрани нещата изглеждат много лесни, но на практика изобщо не е така.
А за пожарите си прав - човечеството с мижавите си горелки и тецове не може да се сравнява с един хубав пожар в Австралия или Сибир, или с едно изригване на вулкан. Такива е имало винаги, и планетата не е загинала.
... juliang, незнаете по каква система горя дръвцата, така че не се изказвайте, понеже виждате ли може даже и пиролизна камина да имам . Сега вече без майтап, една от задачите ми е точно да си взема такова уредче, подобно на вашето, за да си оптимизрам горивния цикъл.
Пикси, колкото по-дълга молекула има това дет го гориш, толкова по-трудно е да го гориш качествено. Да не говорим че дървото не е само целулоза.
Както вече съм го казвал - няма проблем да се горят чисто и гуми, и повечето от пластмасите, и парцали, и дърва, и в общи линии - всичко каквото гори. Пускал съм дори горелка на патешка мас... още ми се драйфа като се сетя каква мръсотия и воня беше там... Но за да се получи наистина чисто, ефективно и безопасно горене инвестицията е колосална. Отгоре на това инсталацията в повечето случаи е специализирана - примерно в инсталация за горене на пластмаса не можеш да гориш парцали. Също така в такива инсталации се ползва известно количество нормало гориво (метан или нафта), което да подпомогне изгарянето на по-упортитите замърсители с високата си температура на горене.
Става въпрос и за икономичност - идеята е горенето да се извършва с минимаен излишък на кислород. 3% излишък на кислород (който е стандарт при горенето на нормалните горива) означава 15% излишен въздух. 15% излишен въздух означава 15% по-висока скорост на димните газове в печката - 15% по-малко време за престояване на тези газове там, където те биха могли да отдадат топлината си преди да се изхвърлят в комина. Ознчава и 15% повече въздух, който е влезнал в горивната камера, загрял се и после си го изхвърлил през комина.
Уредче което следи само кислород, СО и азотни окиси струва няколко хиляди лева. Клетките са консуматив с доста кратък срок на работа и струват няколко стотин лева бройката. Ако искаш уред който да мери и серни окиси, нещата стават още по-дебели. А какво очно има още в пушека от горящи дърва което би трябвало да се следи... идея си нямам, досега не съм мерил газове на котел с дърва. То там няма и какво да настройваш де...