Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.

Домашна електроцентрала

<< < (188/211) > >>

VITAN:

--- Цитат на: epwpixieq-1 в Май 31, 2022, 07:07:30 pm ---...все пак тук сме в научен форум (или поне аз така си мисля), а не в политически...

--- Край на цитат ---
Тъй си мислиш.
И до клуб ТНТМ ниво не стига.
В казармата съм бил в такъв - знам за какво говоря.
Тук нивото е да речем: Ганковото кафене.

epwpixieq-1:

--- Цитат на: juliang в Май 31, 2022, 07:41:14 pm ---А за пожарите си прав - човечеството с мижавите си горелки и тецове не може да се сравнява с един хубав пожар в Австралия или Сибир, или с едно изригване на вулкан. Такива е имало винаги, и планетата не е загинала.

--- Край на цитат ---
Точно така е, фактите са си факти, но "зелената" полиция виждате ли не може да санкционира природата и затова ще иска да наложи въглероден данък само на тези които могат да плащат. Само в САЩ ( поне за там има добра статискика ) годиншно изгарят между 30 000 - 40 000 км2 гори,
https://www.bankrate.com/insurance/homeowners-insurance/wildfire-statistics/
При положение, че приемем че това е средно за света и се вземе че територията на САЩ е около 6% от сухата земна маса, ще имаме, вземайки долната граница, че около  500 000 км2, но всъщност по скоро 350 000 км 2  гори изгарят ( понеже в тропиците, пустините - 25% от САЩ са безгориста, камесиста и пустинна месност, и в най-северните региони, горски пожари са малко вероятни по обясними прични  ;D). И това са само горските пожари!

--- Цитат на: juliang в Май 31, 2022, 07:41:14 pm ---Пикси, колкото по-дълга молекула има това дет го гориш, толкова по-трудно е да го гориш качествено.

--- Край на цитат ---
juliang, мисля че имам добра престава от горивните процеси особенно за технически грамотен човек които не се занимава професионално с това, понеже вйждате ли даже и имам предсатава как може ефективно и въглища да се горят ( в прахообразна форма :) ), не че ще го правя разбира се. Обяснете тези неща на "зелената" полиция, понеже те имат нужа то такива познания, най-малко за ограмотяване, а особенно по отношение на енергиията отделящи се при тези химични процеси!

--- Цитат на: juliang в Май 31, 2022, 07:41:14 pm ---задържане на водите при обилни валежи и контролираното им изпускане, за да се избегне заливане на села и ниви.

--- Край на цитат ---
на снимката съм приложил моя начин на задържане на води след дъждове ( и снегове ).
Това което вижате има около 10 м2 площ и "дълбочина" средно около 1 метър, и това е едно от 3-те такива места в имота ми ( които е много насечен ). Съседите ме знаят и когато имат за изхвърляне на клони ( безплатно донесен карбон за мен ), съм им дал право да ги изхвърлят през оградата, като в последствие аз ги сортирам и използвам. След обилен дъжд, цялата маса от клони е като огромна гъба, и така даже и в най-големите жеги и суши, района където са клоните струи от живот, понеже те събират и задържат водата много дълго време. Това е един от принципите на пърмакутура https://en.wikipedia.org/wiki/Permaculture за задържането на водата. Понеже при положение че водата изтича (по повърхността) от имот значи не се използват правилно натуралните ресурси.

juliang:
Пикси, разбирам обясненията ти. На теб вероятно ти харесва да живееш в тия шубраци. Но огромната част от хората искат комфорт. Разбирам че кат се напъна на тоалетната чиния аз изхвърлям ценни вещества, които биха наторили градинката пред блока, но просто не е прието да се прави това. Не мога да се изтропкам между теменужките под прозорците на съкооператорите...
Има хора (болшинството) които не и мсе занимава с цепене на дърва, с ринене на сгурия, с чистене на печки. Имат по-доходоносни дейности, с които да се занимават. те искат да врътнат ключето и да стане светло и топло. И са готови да плащат обезщетение за тези си действия във вид на въглеродни емисии. С тези пари някой би трябвало да засади нови горички, да създаде нови източници на възобновяема енергия. Защо ще караш един инжинер или учен да сади дръчета когато неговия труд макар и индиректно носи много по-големи ползи за човечеството и природата?

Разбери го - човечеството затова и изобретява разни джаджи, за да живее по-удобно. Всички знаем че колите са вредни, но не се връщаме към каручки с магаренца. Да, живота на село е прекрасен, но хората проължават да се стремят да живеят в кутийки в градовете. Да, електроенергията е неефективна за добив и пренос, но е удобна и чиста в дома.

Така че не е съвсем правило да се гледат само голи цифри, без да се взима предвид и "нематериалния принос" при употребата на дадена вещ. Никой не оценява едно произведение на изкуството по тегло и по размер на платното, нали?

П.С. Въглищата няма проблем да се горят, проблема там е сярата. И съм сигурен че в домашни условия няма как да се пребориш с нея.

krasias:

--- Цитат на: epwpixieq-1 в Май 31, 2022, 07:07:30 pm ---krasias, точно и затова се изразявам учтиво към всички, излагайки факти а не лозунги, даже и към колеги които отявлено нямат култура да дискутират интелигентно сложни въпроси по "обществени места".

--- Край на цитат ---
Пикси пак не си разбрал, това дали си мноооого културен няма особено значение, най важното е да не лъжеш хората. Но когато човек сам е заблуден той прави точно това.
--- Цитат на: epwpixieq-1 в Май 31, 2022, 07:07:30 pm ---Но вижте, зададох ви два въпроса, единия от които ( за СО2, че да не стане грешка  ;D ) е основно важен за вашата видима "загриженост" за благоденствието на човечеството, и може би отговорите ви ще са полезни на многобройните четци във форума, за които вие също сте загрижен.

--- Край на цитат ---
Пикси аз нямам уреди за мерене на СО2 и не съм мерил, не се занимавам с това. На уикипедия и учените пък хич не вярвам по тоя въпрос. Но пък тука е форум за свободна енергия а не за мерене на СО2, та тука търсим чисти източници на енергия за човечеството и това е нашия принос.

Радико:
Краси забелязвам, че в по горните си публикации прокламираш идеите на аскетизма, едва ли не като универсално решение на всички световни проблеми.
Това обаче е средство подходящо само за постигане на целите на отделни личности. Когато човек се отдаде на аскетизъм или ди наложи някаква друга по лека възбрана примерно да се лиши от месо или от алкохол. Когато този човек съзнателно прави тази саможертва. Този човек може да постигне някой високи цели в личен аспект. Да но само когато съзнателно прави саможертва.
Когато в цялото нещо е включена презумпцията, че той не се отказва от нещо добро заради идеята си а се предпазва от нещо лошо спазвайки тоя обет. Тази лъжа е като лъжица говна в кацата мед. Прецаква всичко разбираш ли.  А пък налагането на други хора на такова поведение да ти обяснявам ли до какво води???
Най свежият пример е ислямска държава.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия