Наистина са почти на външна температура. Диспечера има максимални волтажи 58 и след това може да се задава FULL. Момента му зададох 58 волта.
Но има настройка на което пише Fload charging voltage и на него има зададен 54 волта и имам чуството че се зарежда до 54 волта и спира да зарежда.
Затова те пратих да почетеш малко преди да почнеш с опитите. Float charging e настройка, която указва какво зарядно напрежение да се подава след като акумулатора вече е напълно зареден. Това е напрежение за поддържане на акумулатора в напълно заредено състояние.
Ето ти една графика:
За съжаление много малко зарядни следят напрежението и тока на заряд. Обикновено се следи само напрежението, и когато то достигне някакъв праг, зареждането се приключва. Но това всъщност е само края на първата фаза. За пълноценно зареждане (края на втора фаза) са необходими две условия - напрежението да е достигнало дадена стойност И тока да е паднал под някаква стойност. Не знам при теб какъв е случая.
Зареждането само до края на първа фаза пълни акумулатора само до 60-70 процента от капацитета му. Също така е предпоставка за сулфатизация на плочите.
Ето ти още една графика, с още по-сложен алгоритъм :
Тук се вижда как по време на втората фаза (на абсорбация) напрежението отначало е максимално допустимото, но след известно време се намалява малко за да се намали кипенето на електролита и загряването на акумулатора. Предвиден е и цикъл в който зарядното проверява скоростта на саморазряд на акумулатора за да определи неговото състояние - дали е читав или за боклука.
И още една:
Качи Folat-а до 56 и следи дали акумулатора няма да почне да кипи. Включи един волтметър и виж дали зарядното минава през всички цикли - първо трябва да вдигне до 58, и след това да падне до 56 (или 54 ако решиш да оставиш float-а така, макар че е малко ниско). Акумулатора може да бълбука на Bulk фазата, но на Float-а трябва да се успокои, или поне да не ври толкова активно. Вж и дали изобщо има някакво време от момента в който стигне 58 до момента в който превключи на Float charge, щото имам съмнение че няма да има такова време ...