Справочници, схемотехника, теория > Компютри, мрежи, freeware софтуер, операционни системи и др.

Най-добрата звукова карта

<< < (3/7) > >>

Velektra:
EDM electronics, вземи си тая
http://www.emag.bg/zvukova-platka-creative-x-fi-surround-pro-5-1-usb-70sb109500002/pd/EQNN7BBBM/
и не си губи времето и парите.

nizo:
EDM electronics, аз също се интересувам от качествен звук, макар да не се определям като аудиофил. Просто съм си спретнал хубава система. Искам в тази връзка да кажа, че звуковата карта в крайна сметка не дава кой знае какво качество, защото дори евтините карти имат доста добри показатели. Ако наистина търсиш хубав звук, то трябва да си определиш някаква цел и тогава да се мъчиш да я постигнеш. Аудиофилията няма край и затова е добре човек да си постави някакви граници. Най-голямо значение за качеството, всъщност играе самата стая. Стаята влияе много на звука, защото създава отражения и стоящи вълни. Може би е редно, вместо да инвестираш в скъпа карта, да видиш дали може да направиш нещо полезно с акустиката на стаята и чак след това да инвестираш в по-качествени компоненти. Този Asus Xonar определено е хубава карта, но замислял ли си се около цялостната акустика. Например аз съм с NI Audio Kontrol 1, която е хубава карта, но например от компютъра ми постоянно идва шум, защото въртят 2 вентилатора. Т.е. какво се получава при мен ... картата има SNR над 100db, усилвателя също има SNR над 100db, а в стаята има шум над 20-30db от вентилаторите, а и през зимните месеци бучи и климатик. Т.е. язък за високите SNR.
Иначе аз си взех външна карта не толкова заради по-доброто качество, а заради истинската ASIO поддръжка. ASIO помага когато свириш с MIDI инструмент да речем, да чуваш звука със значително по-малко закъснение, спрямо една вградена карта.

Относно варненеца, известен като Dj Popa, аз лично съм малко скептичен. Сглобява някакви DAC-ове и ги хвали на думи, но като цяло чипа е от евтините и присъства в абсолютно най-евтините звукови карти. Чипа поддържа sampling rate до 48кHz, а SNR е под 100db, което говори само по себе си. Моята карта съм я купувал ехее, вече минаха години и поддържа 24bit 192kHz. Картите ги сглобява на ръка, нямат елементарен вход да си пуснеш микрофон, а ги продава на цени, които са меко казано неоправдани. Може новите разработки да са по-добри, но липсата на вход, за мен ги прави неизползваеми.

edin:

--- Цитат на: ppipilica в Февруари 11, 2015, 09:37:04 pm ---Само не се впускай в дебрите на аудиофилите да купуваш някви неща със съмнителен ефект, някой заклети аудиофили ще се закълнат че има разлика между кабел за 500 лева и обикновен такъв.

--- Край на цитат ---

Разбира се, че няма да има, ако ти предложа обикновения такъв за 500лв. Работата е там, че разлика има и само напълно глух човек, няма да я чуе, ако присъства на прослушване. Личния ми опит с кабели е доста голям. Всеки сменен кабел с по-качествен, води до голяма промяна в цялостната звукова картина. От значение е и USB кабела от компа до външния ДАК, от ДАК-а до усилвателя, от компа до контакта, както и бушонът в захранването на компа, бушонът на усилвателя, кабелите от усилвателя до тонколоните, вътрешното окабеляване на тонколоните и филтрите им...........пък да не говоря, че жиците имат посока на свирене.
Невероятно, но.....факт. Но не се притеснявайте, има аудиофили, които тези неща не ги вълнуват и не вярват в тях. За щастие, от както Киров дойде на пазара, на много хора им се отпушиха ушите  ;)

ppipilica:
Сигурно си прав, няма да спорим за посоката на кабелите, нито за кабелите от без кислородна мед. Ако не нахално сподели с невежите под каква форма е кислорода в обикновените медни кабели. Също ще се радвам да чуя какво влияние оказва USB кабела на звука след като по него минава цифров сигнал, как по точно съсипва кодирания аудио сигнал.
Поста ми не е с цел заяждане а да обясниш на неверниците като мен как последния метър от електропреносната мрежа оказва фатално влияние на звука.

Аtos:
Въпросните ефекти и влияния могат да бъдат от значение само в крайния етап от възпроизвеждането на звука, който е аналогов вече!
При пренос на сигнала докато е цифров, не може да има такива ефекти!
Може да има загуба на информация (011001011010101), но е малко вероятно да стане (разбирай - невъзможно), дори при неекранирани кабели.

Крайното стъпало решава всичко (и сигналът, вкаран в него от корекциите). Ако е нужна някаква прецизност, то тя трябва да е точно в този участък - от предусилвателя, до колоните!

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия