Справочници, схемотехника, теория > Компютри, мрежи, freeware софтуер, операционни системи и др.

Най-добрата звукова карта

<< < (5/7) > >>

edin:
О, колега, че как няма да те кефи, след като QQE03/12 е най-аналитично свирещата лампа. Малко и е висок трети хармоник и товари ухото, но пък бистротата на звука е убийствена.
Извинявам се на автора на темата за спама!

Аtos:
Ламповите усилватели имат най-нисък коефициент на нелинейни изкривявания. Това се знае от всеки...Така беше преди 30 години, така е и досега.

Радико:
Ksurnev Това е своего рода самонавиване тебе те кефи че слушаш музуката ПО ТОЗИ НАЧИН  а не защото слушаш наистина качественно пресъздаден звук. Тук нещата опират до личен вкус и спора става безсмислен щото нали един харесва повече пуйка друг повече свинско и Т.Н.
Но не мога да не вметна че всички лампоманиаци съвсем случайно пропускат да обръщат внимание на ниските честоти. Въпреки че според много хора не може да се пресъздаде добре звукова картина без качествени ниски. А там братче ламповите усилватели са гола вода. Когато измислят постояннотоков траф и го сложат във някой лампов усилвател той ще извади най перфектният звук в света но до тогава усилвател с два трансформатора няма как да работи на 20 херца така добре както на 1000. защото за да работи добре траф на такава честота трябва да е колкото индустриален електрожен.
  Съзнавам че дори и след това дето писах ти ще продължаваш да твърдиш, че ламповият звук е по добър, но причината за това не е в лампите а в теб самия, както споменах за пуйката и свинското.

EDM electronics:

--- Цитат на: atos в Февруари 13, 2015, 12:27:18 am ---Ламповите усилватели имат най-нисък коефициент на нелинейни изкривявания. Това се знае от всеки...Така беше преди 30 години, така е и досега.

--- Край на цитат ---

Не съм много съгласен с това изказване. Провери колко е клирфактора на един качествен транзисторен усилвател и ще видиш, че е мноооооооого над ламповия. Ламповите се движат в обхвата 1-10%, а примерно един качествен транзисторен и то с мощност в пъти над ламповия е около 0,0003%. Имам култов модел на Onkyo /транзисторен JFET, не интегрален/ и звукът му е невероятен. Никакви нелинейни изкривявания на пълна мощ. Никакъв шум на празен ход, усилен докрай.

Има транзистори - JFET, които са изключително линейни и докарват ламповия звук.
Недостатъка при транзисторните усилватели е обратната връзка, защото изхода е нискоомен, а обратното ЕДН от високоговорителите влиза на входа на усилвателя през обратната връзка. Това не може да се случи при лампов усилвател, защото изходът му е изключително високоомен, затова и се слага изходен трансформатор. А и повечето лампови нямат обратна връзка.

Има обаче начин да се премахне обратното ЕДН от говорителите, прави се нещо, като аудиоснабер, който обира обратното ЕДН.  :D
Тогава звукът от качествен транзисторен усилвател, който има в пъти по-малко нелинейни изкривявания, става в пъти по-добър от ламповия усилвател.

Мисля, че темата не се прецаква с тези отклонения, защото това е точно по темата - аудио.

Аtos:
Съгласен съм за повечето неща...има различни изпълнения.
При яко " греене" обаче, лампата си е лампа:)
Аз лично не съм маниак, най- ми допада да си слушам с хубави слушалки...стерео ефектът е най- директен и отпада нуждата от акустика...

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия