Pадико,не знам съзнателно или не,но за втори път подвеждаш четящите тази тема.Кафемелачки,прахосмукачки и т.н. това са универсални колекторни двигатели със свои скоростни и механични характеристики и аз никъде не съм твърдял,че ако ги включиш на празен ход те ще развиват оборотите си до безкрайност.Моето твърдение се отнася до ПРАВОТОКОВ ДВИГАТЕЛ с последователно възбуждане,който си е отделен вид двигател,чиято ЕСТЕСТВЕНА скоростна характеристика е хипербола и на празен ход скороста на ротора му се стреми към безкрайност.ДИНАМО Сливен,защото са най големия производител на такива двигатели в България и ако ще плащам нещо предпочитам да е качествено.Иначе няма проблем,вземи какъвто искаш стига да е нов.И аз съм любител на хубавата чешка бира,можем да поспорим над няколко халби...
Колега,ти най добре да не беше казвал нищо.Ако си беше направил труда да прочетеш Инструкцията за експлоатация на ЛАДА щеше да знаеш,че стартера им е със смесено възбуждане на полюсите и има ограничени максимални обороти на празен ход.Освен това конструктурите,а не злонравите професори,много внимателно са обяснили точно защо са поставили двете паралелно свързани намотки на полюсите и са сложили една много прегледна схема,на която много добре се вижда изменението на големината на тока при развъртането на двигателя на празен ход.