... Аз през цялото време говоря за ПРАВОТОКОВ ДВИГАТЕЛ С ПОСЛЕДОВАТЕЛНО ВЪЗБУЖДАНЕ,който вследствие на ЕСТЕСТВЕНИТЕ си характеристики,ако бъде включен без товар ще изпадне в т.нар. беглец състояние/series motor run-away/при което без външна намеса и при ток от външния източник клонящ към нула скоростта на ротора му ще достигне такива стойности,които ще доведат до самоунищожението му!
Всички тук сме съгласни, че този тип мотори ще се разпаднат ако се оставят без товар. Без нещо, което да ги спира. Не виждам за какво спорим. Това е конструктивна особеност на този тип мотори. Такива мотори са с намотки от много дебели проводници, по които може да тече огромен ток. И са направени така, за да имат огромен въртящ момент. Ако не изкарваш тая енергия навън, е напълно естествено мотора да се разпадне.
Отново ще ти дам пример с ДВГ (колкото и да не е по темата). Махни дросела на един ДВГ и го запали. Той също ще се разпадне без товар, защото си махнал ограничителя който го "души" когато от него не се изисква да отдава максималната си мощност. Самия мотор може да отдаде 100-200 конски сили, и за да не се счупи от центробежните сили ти трябва или да го спираш с товар, или да му ограничиш притока на гориво (или въздух). Защото в него просто няма съпротивление което да неутрализира тия 200 конски сили които мотора произвежда.
Същото е и с този мотор. Той има огромен въртящ момент, намотки през които може да преминава огромен ток, и е съвсем предвидимо, че ако не ограничиш по някакъв начин (чрез спиране с товар или чрез ограничаване на подавания ток) енергията която влиза в мотора, то той ще се разпадне.
Това с което аз (а и мисля че повечето от колегите) не съм съгласен, че че мотора ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА СЕ УСКОРЯВА и ще се разпадне ако му спреш захранването. Да, тока намалява с увеличаването на оборотите при липса на товар, но това е конструктивна особеност на мотора - той просто харчи повече докато не се е ускорил. А харчи повече, защото се ускорява по-бързо. А се ускорява по-бързо, защото през него може да минава по-голям ток. Но ако му спреш захранването, той ще спре като всеки друг ел. мотор (е, вероятно наистина малко по-бавно).
Ето тук има малко по-достъпно обяснение за начина на работа на този мотор:
http://www.ni.com/white-paper/14928/en/