Ще опитам да обясня картинката на взеимодействие на променливото електростатично поле и електромагнитното поле.
Аз говоря за електростатични въздействия. Тоест взеимодействия който се описват с закона на Кулон.
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD_%D0%BD%D0%B0_%D0%9A%D1%83%D0%BB%D0%BE%D0%BD"Законът на Кулон е открит опитно и гласи, че силата на взаимодействие между два неподвижни точкови заряда, поставени в хомогенна среда е правопропорционална на всеки от зарядите и обратно пропорционална на квадрата на разстоянието между тях."
F = k q 1 q 2 / r 2
Специално за nizo : имаме умножение на зарядите и коефицент
В разглеждания случай взеимодействие на полето (създадено от движението на зарядите в ТТ) взеимодейства със зарядите движещи се в проводника на бобината (гранатата). Силите както се вижда зависят от произведението на зарядите.
Обратно пропорционалната на квадрат зависимост ме навежда на мисълта, че може да се усили влиянието като се намали разстоянията между полето и бобината. А от К коефицента следва да се промени диелектричната константа на средата т. е. изолацията помеду 'антената' и бобината да не е въздух, а нещо друго като масло, стъкло ( бутилка например
), изолационна лента и т. н.
Гледайки картинката си мисля, че практически въздействието може да се отразява по един от двата начина :
1. става модулиране на електромагнитното поле с електростатичното поле
2. понеже при намаляване на стръмността на тока от електромагнитната съставяща се увеличава тока от електростатичната съставяща се получава ефекта на 'подтискане' на електростатичната част при нарастване на dI/dt на електромагнитната част.
т.2 Ме навежда на мисълта ако dI/dt=0 тогава електростатичното въздействие ще е най-много. Тост когато имаме постоянен ток! Естествено трябва да се докаже опитно
От тук произлиза, че формата на тока от електромагнитно въздействие може би трябва да е еднополярен правоъгълен импулс. Върху платото му ще се насложи максимум ток от електростатиката.