Да вметна и аз две приказки за последната измишльотина на M$ - Win10. Тъй, значи връчиха ми един нов лаптоп Lenovo с прясно инсталирана ОС да го почовъркам, белким спре да чегърта харда и малко се позабърза. Не бях се борил досега с тази версия, та ше се опитам безпристрастно да споделя първи впечатления. Машината е с 1ТБ хард, 8ГБ RAM и CPU Intel Core i5-7200u.
Студен старт - мъка, не съм мерил точно времето, диска чегърта здраво;
Зареждане на ОС от флашка - проблем, Win10 си мисли, че е единствен, налага се ръчкане в UEFI BIOS и натискане с кламер на един скрит бутон, уфф;
Неизвестно защо се скапва EFI дяла на диска и Win-а не може да зареди - оказва се голям проблем, решим след доста ровене в мрежата и работа с коменден ред;
Влизане в потребителския профил - диска продължава да чегърта, мрежата е на макс, явно търси ъпдейти или кой знае какво прави;
Старт меню - ужасно натруфено, подредено по азбучен ред, трудно се ориентира човек кое какво и за какво е, камо ли пък да търси някаква системна настройка;
Яко фрагментиран диск - същия боклучав дефрагментатор като предишните версии, слагам нещо читаво;
Системната папка за Restore points е по средата на харда и не ми позволява да срежа дяла на Win-а по-малко от 500ГБ. Налага се да изключа System restore за операцията. Губя време за това, ровейки в Нета как става;
Софтуер - доста безмислени неща от M$ и Lenovo, знаят се, да не изреждам;
...и сега се почва - оптимизации, защити, чудеса...
Това е горе-долу, за дизайн на джамовете и подобни не ми се приказва, че ше скочат разни хора. На който му харесва да се бори, аз лично не бих си го причинил. Изказаните дотук размисли и мнения касаят само мен лично, тъй че феновете да не се впрягат особено.