ъхъ... трябва да чета още значи...
Стърлинга е готин с това, че можеш да използваш топлинна разлика от порядъка на десетки градуса. Не трябва да са стотици като при другите топлинни машини. Обаче при 10-20 градуса разлика оборотите и мощността му са отчайващи. Говоря за големите модели които могат да захранят нещо повече от себе си, не за тия мишки дет ги показват в ютуба.
Вижте че всичките големи модели топлата им страна се грее или от пропанови горелки, или от някакви с дърва. Аз ако имам 300 градуса температурна разлика изобщо няма да се занимавам със стърлинг, ами ще си сложа парен двигател.
Атос, топлинната енергия все повече и повече се използва. Прахосвала се е преди 50 години. Сега се обръща изключително голямо внимание на енергиийната ефективност на съоръженията за производство на топлина.
Тая година приключваме реконструкцията на котелното на хотел Рила в Боровец. Знаеш ли каква е температурата на изходящите димни газове от котела? 35 градуса! Можем да я смъкнем и още, обаче се появява проблем - комина спира да тегли. Няма как да изхвърляме изгорелите газове ако я свалим още. Да, може да сложим вентилатор който принудително да смуче газовете, но това означава консумирана ел. мощност, още движещи се (и евентуално чупещи се) части, което го обезмисля. Така че има някаква граница, прехвърлянето на която просто води до ненужно оскъпяване и усложняване на конструкцията, а не че не можем да приберем и тая топлина. Ако имаме достатъчно консумация на топла вода, от комина мога да изкарвам изгорели газове, които са по-студени от околния въздух.
Колкото и да се напиня, Стърлинга не може да работи без температурна разлика. Т.е. топлата му страна винаги ще е по-топла от студената му страна. А аз ти казвам, че мога в котела да вкарвам въздух с температура 25 градуса, и на изхода му да изкарвам димни газове с температура 15 градуса. Отгоре на това има кондензационни котли, които имат КПД от 108-112% - това за което всички вие си блъскате главите тук. Котел с КПД над 100% - научно доказано, теоретически обяснено и със съответните сертификати, удостоверяващи го.
Ето ви един битов котел с КПД 108%:
http://lakal-bg.com/product/id/523Обаче аз трябвало да чета... аман от всезнайковци.