Точно, допълвайки мисълта на GreenHulk, продължавам да твърдя, че е наложително да мислим за наш вариант на батерията, съответно на поносима за българина цена. От хубава батерия винаги има нужда, каквото и щете да ми разправяте - за домашната компютърна система ли ще е, за помпичката която върти водата през слънчевите панели за топла вода ли ще е, за някакви инкубатори или апаратура за научни експерименти ли ще е - значение има и то голямо. Това с дизеловите агрегати хич не ми го рекламирайте, нали гледам в Нигерия какво е... нафтата е 70 стотинки, държавата гарантира 4 часа ток в денонощието, и навсякъде грухтят като трактори, и в жегата смърди на най-долнопробен и полу-изгорен-полу-изпарен дизел...
Доколкото до итрия - не съм запознат с технологията, но Макс-Планк Инститют в Германия, където работи понастоящем и жена ми, усилено работят по молекулния дизайн на сплави за силни магнити, където рядко землени елементи (неодим и самарий) са избегнати за сметка на орбитални конфигурации от по-обикновени елементи. Точно във връзка с електромобилите, където трябват силни (подобно на неодимовите) магнити, а в момента китайците държат монопола върху рядко землените елементи. Със сигурност подобно решение е възможно и за LiPo-клетките.
До RUS: Приятелю, тези елементи (rare earth elements REE, или rare earth metals REM) на български се наричат "редкоземни елементи" или накратко "редки земи"... Откъде го измисли това "рядко землени елементи" не знам... Може по времето на дядовците ни и така да са ги наричали или пък се влияеш от някакво руско наименование, но това което съм учил аз, и което е и до ден днешен го бях написал горе.