Според мен са възможни поне два логични отговора, поне два защото аз лично за сега за трети не съм се сетил което не означава, че няма такъв. Първият е същият като твоят, но съм си позволил малко повече теоретизиране: значи ако желязото има някаква инертност на намагнитването съпротивлява се така както се съпротивлява и на преместване примерно. Mагнитното поле се разпространява с голяма скорост, не може да проникне в желязото толкова бързо и един вид се разплисква настрани по пътя на по-ниското съпротивление и съответно по-голямо количество "силови линии" пресичат намотка "А".
Вторият вариант за който съм се сетил е че има някаква малка, но съществена разлика между полето на магнита и полето предизвикано от проводника. Tе имат сериозна взаимовръзка, която затруднява разграничаването им, обаче са различни и се разпространяват перпендикулярно едно на друго.
И двете хипотези са напълно възможни и за момента поне на мен ми е невъзможно да кажа коя е вярната. Мисля, че трябва равностойно да се разглеждат и двете, поне докато не се появи неопровержимо доказателство за несъстоятелността на едната или не се появи трета.