Здравейте ! Върти ми се нещо в главата, но все още е мъгливо и неясно изображението. Според мен устройството действа по следният начин.
Имаме 2 тежести с еднакви маси. Когато едната е в Долна Мъртва Точка (ДМТ) - другата е в Горна Мъртва Точка (ГМТ). Ако разглеждаме само тези две тежести съединени с верига и окачени на верижно колело №1 (висящи са от двете страни на колелото), то тогава поради еднаквата им маса би следвало те да се изравнят спрямо земята. С други думи те биха застанали на една линия успоредна на земята. Сега към тази картинка нека добавим и маховик получаващ задвижване отново чрез верига и верижно колело №2, като това В.Колело №2 е поставено на оста на първото верижно колело, придържащо двете тежести. Да предположим, че дясната тежест се намира в ГМТ, а лявата в ДМТ. Тогава дясната тежест би тръгнала надолу към земята, а лявата ще тръгне нагоре за да се изравнят. Когато височината, или разликата между ДМТ и ГМТ е достатъчно голяма, то поради движението в едната посока, би се създал въртящ момент в ВК №1 (верижно колело №1). То пък посредством оста , закрепеното на него ВК №2 и чрез втората верижна предавка (повишаваща или понижаваща), ще предаде въртящият момент на Маховика. При правилно пресмятане мисля че ще е възможно инерцията на маховика да е достатъчна за да може падащата тежест да премине границата на изравняване с изкачващата се тежест и да достигне ДМТ.
И тук е въпросът как да се направи така, че тежестта достигнала ДМТ да започне да се изкачва нагоре, като се запази посоката на въртене на Маховика !!!
Мисля, че отговорът се крие в горната част на устройството. Горната ос не е една , а са две разположени на една осева линия, като движението се предава от едната на другата през зацепени зъбни колелета. Когато дясната тежест достигне ДМТ чрез механизъм с ел. управление едното от зъбните колелетата се премества по собствената си ос на шлици и тогава между тези две зъбни колела се вмъква ново зъбно колело. Принципът е подобен както при диференциала на автомобилите.
Доста устройства използващи Гравитацията като сила на движение, има изобретени през годините. Въпросът е, че Въртящият момент, който те дават е нищожен.