RUS, уважавам ентусиазма ти, но...толкоз.
Сега трябва да се обяснява отново защото няма кой да чете че в течна среда триенето между механичните връзки и детайли
ще е много по малко и по безшумно.
Говориш абсурди! Не ми се иска да те "попарвам", повярвай, но не знам от инат ли вече го правиш?
Ти разцепи целият няколкохилядолетен опит на цивилизацията - в течна среда триенето ще е по-малко? Трябва да се кандидатства тук за Нобелова награда!
По тази логика, би следвало във вакуум триенето да е най-голямо...
Може би ако ти караш велосипед в басейн, а аз край него, ще ме изпревариш...може би...но надали...
Все пак не ми отговори на конкретния въпрос:
...ако балоните са ти само два и са статични - един отгоре и един отдолу?
Но тогава няма как да "навреш" балона долу под изскочилото вече от (дясната страна) рамо, за да го вкара навътре в кръга.
Нито ще има как да свалиш горния балон, за да влезе под рамото, което трябва да надигне.
Дотук разбираш ли ме?
Хълк, Хълк...
По въпроса с изместването на центъра на тежестта на въртящата система, те разбирам, но как точно това влияе на сметките, така или иначе колелото трябва да е дебалансирано, въпроса е с колко.
Не, явно нищо не разбираш! По-точно отказваш да разбереш, не, че не можеш (както Юлиан в една друга тема).
Как влияе на сметките ли? Ами...твоите ГМТ и ДМТ не са реални просто, колко повече?
Ако разгледаш картинката, която ти нарисувах, ще забележиш, че тежестите от едната и от другата страна на РЕАЛНОТО въртене са по равно!
Смятам, че с използването на съвременни електронни и компютърни елементи резултатите може да са различни от средновековните гравитационии колела с топчета и вода, на които трудно би им се казало в кой момент къде точно да стоят.
Значи смяташ...че ако вдигнеш каменен блок със съвременна техника, датчици и електроника ще похарчиш по-малко енергия, отколкото ръчно чрез полиспаст, примерно? Понеже това е концепцията ти в резюме.
Малко абсурдна идея, не мислиш ли?
Ще ти кажа - ще похарчиш повече енергия, понеже имаш да захранваш и електроника и пневматика/хидравлика/соленоид (евентуално)!
Аз ви казах кои са надеждните идеи в предния си пост, не четете явно, обхванати от собственото си въодушевление.
Споменах и също, че за чистата механика (без магнити) имам прекогнитивен усет, както Тесла е имал за електричеството (без да се сравнявам с него, разбира се).
Не отричам нищо сляпо, но не са ми нужни изчисления, за да преценя кое няма да работи. Питате - "Защо това няма да работи" - в този момент, започвам да мисля как да го обясня и намирам начин, който е недвусмислен и категоричен, на момента го правя (не ми е нещо предварително "набито в главата")!
Да, някой ще ми каже - Кажи тогава кое ЩЕ работи, нали?
Споменах го вече...но нямам тази дързост, да твърдя неща, които не съм тествал лично, макар, че усещанията ми го потвърждават!
Темата набъбна излишно много, нека пишем вече само при резултат от реални опити, па били те и с минимакети?
П.П.Ksurnev, голяма е разликата между хоризонтална и вертикална система, особено щом става дума за участието на гравитация! Погрешно изпълнена динамика не променя силата на фактора кинематика!