Автор Тема: Сила и енергия-има ли неизяснени казуси?  (Прочетена 744262 пъти)

Неактивен Аtos

• Global Moderator
  • Много Напреднал
  • Публикации: 4 290
  • Мисля, следователно...мисля!
Re: Сила и енергия-има ли неизяснени казуси?
« Отговор #615 -: Май 31, 2019, 10:50:13 pm »
Динев, хаос и само хаос в обясненията.
Бъркаш сила с ускорение, затова задаваш нелогични въпроси.
Да, тяло с маса един тон което пада, може да придаде по-голямо ускорение на по-малко тяло, но това е, защото има по-голяма сила!
За да действа еднакво ускорение на различни по маса тела (както е и на практика), трябва силата да е различна и то в строга пропорция. Различната сила може да ползваме за различни ускорения/импулси чрез лост, ластик,пружина или друго.

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
  • Публикации: 7 026
« Отговор #616 -: Май 31, 2019, 11:00:06 pm »
Да, тяло с маса един тон което пада, може да придаде по-голямо ускорение на по-малко тяло, но това е, защото има по-голяма сила!
... но това ускорение не може да бъде по-голямо от 9.18 м/сек^2. Само това да вметна.
Т.е. може, но трябва да се ползва лост, полиспаст, повишаващ редуктор ....

Активен kd_dinev

• Стабилен
  • Публикации: 806
« Отговор #617 -: Май 31, 2019, 11:03:18 pm »
Добре atos,при мен е хаос в обясненията.Хайде обясни ми каква е разликата между прилагането на 100грамасила и един тон сила спрямо свободно тяло с маса един килограм, но на разбираем език та да може и лаик като мене да го разбере...И  по силата,на коя точно логика Юлиане ускорението не може да бъде повече от 9.81м/сек на квадрат?Защото така ти се иска или ти харесва,или отговаря на действителността?

Неактивен montanar

• Много Напреднал
  • Публикации: 2 405
  • КЪРТИ ЧИСТИ ИЗВОЗВА
« Отговор #618 -: Май 31, 2019, 11:08:08 pm »
Да се потретвам или почетвъртвам - Разликата е посредством какво и как се предава тая сила!

Активен kd_dinev

• Стабилен
« Отговор #619 -: Май 31, 2019, 11:19:50 pm »
Ми не бе Монти и да се подесетиш е все тая-нали се сещаш,че в дефиницията за килограмсила сила щеше да пише един килограмсила придава едикакво си ускорение в зависимост от това какво и как предава тази сила.Да ама не...Тягата на реактивен двигател се мери в килограмсила или поне доскоро беше така...Там има ли ластици?Закачат го на стенд и мерят..
« Последна редакция: Май 31, 2019, 11:34:58 pm от kd_dinev »

Неактивен montanar

• Много Напреднал
  • КЪРТИ ЧИСТИ ИЗВОЗВА
« Отговор #620 -: Май 31, 2019, 11:38:13 pm »
Добре - би ли пояснил какво точно не  е ясно?

Активен kd_dinev

• Стабилен
« Отговор #621 -: Май 31, 2019, 11:51:11 pm »
На мен ми е ясно,ама на вас явно не.Говорим за гравитационна сила приложена спрямо свободна маса от един килограм примерно.Има огромна разлика дали спрямо тази маса ще приложиш гравитационна сила от 100грама или 1тон,нали СЕ сещаш,че става дума за различните ускорения,които ще получи тази маса...В този ред на мисли Юлиане разбираш ли колко олекваш с безсмислените си твърдения?

Неактивен montanar

• Много Напреднал
  • КЪРТИ ЧИСТИ ИЗВОЗВА
« Отговор #622 -: Юни 01, 2019, 12:00:33 am »
А какво значение има дали е гравитационна сила :) Не случайно сега се ползва нютон вместо kgf - силата си е сила - дали ш е от гравитация и маса дали ш е от пръдня няма особено значение - разликата е единствено че в слуая с земята ускорението е следствие на поле и е еднопосочно. А относно масата и тегло чети внимателно тук - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%B5%D0%B3%D0%BB%D0%BE

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
  • Публикации: 7 026
« Отговор #623 -: Юни 01, 2019, 12:08:36 am »
На мен ми е ясно,ама на вас явно не.Говорим за гравитационна сила приложена спрямо свободна маса от един килограм примерно.Има огромна разлика дали спрямо тази маса ще приложиш гравитационна сила от 100грама или 1тон,нали СЕ сещаш,че става дума за различните ускорения,които ще получи тази маса...В този ред на мисли Юлиане разбираш ли колко олекваш с безсмислените си твърдения?
Гравитационната сила се прилага от Земята. И тая сила е точно 1 килограм за всеки килограм. На Луната на тяло с маса 1 килограм ще се прилага гравитационна сила от Луната около 120 грама. Юпитер ще дърпа със сила 20 килограма всяко кило дет е на "повърхността" му.
Не може Земната гравитация да "приложи" само 100 грама сила към тяло с маса 1 килограм. Няма как, по никакъв начин. Ако имаше как - да, телата щяха да получават различни ускорения. Но няма.
Да, на Луната гравитационното ускорение е друго. На Юпитер е друго.

Активен kd_dinev

• Стабилен
« Отговор #624 -: Юни 01, 2019, 12:14:27 am »
Ползва се Нютон,защото не можеш да го свържеш с нищо нагледно и образно.Ся Монти плицикаш в морето и някой ти закача тежест от 100килограма за крака,до теб се плицика твой двойник ама на него му закачат 10 тона тежест но тя има същата форма и обем като 100килограмовата.Когато двете тежести ви дръпнат надолу дали ще получите еднакви ускорения?Юлиане стегни се моля те,в момента влизаш съвсем официално в противоречие с официалната физика на която си такъв голям фен

Неактивен montanar

• Много Напреднал
  • КЪРТИ ЧИСТИ ИЗВОЗВА
« Отговор #625 -: Юни 01, 2019, 12:19:38 am »
ти сериозно ли?
Точно еднакво ш е :)  Даже теоритично по-голямата тежест ш се ускори с някакви милиардни милиардни по-бавно от по-леката. Отделен въпрос е че аз имам положителна плаваемост която по-малката тежест по-бавно ще ускорява.
Това се учи в 3ти клас ако не се лъжа.

Неактивен ndm

• Специалист
  • Стабилен
  • Публикации: 712
  • и има и ш извади ако трее - че даже ш и работи
« Отговор #626 -: Юни 01, 2019, 12:22:24 am »
Юпитер ще дърпа със сила 20 килограма всяко кило дет е на "повърхността" му.
E, забрави да кажеш с колко ша на дърпа слънцето, нъл сме на повърхността му. Сигурен съм, че знаеш точността до грамове.

Активен kd_dinev

• Стабилен
« Отговор #627 -: Юни 01, 2019, 12:23:29 am »
Монти извинявай можеш ли да ми дадеш дефиниция за сила???

Неактивен montanar

• Много Напреднал
  • КЪРТИ ЧИСТИ ИЗВОЗВА
« Отговор #628 -: Юни 01, 2019, 12:28:36 am »
Векторно направление което предизвиква някакъв ефект. чисто моя дефиниция

Активен kd_dinev

• Стабилен
« Отговор #629 -: Юни 01, 2019, 12:33:53 am »
Ми то затова спора се изражда в говорилня...Някой може ли да даде дефиниция за сила?