Автор Тема: Сила и енергия-има ли неизяснени казуси?  (Прочетена 926190 пъти)

Неактивен Bat_Vanko

• Сериозен Експериментатор
  • Много Напреднал
  • Публикации: 1 385
Re: Сила и енергия-има ли неизяснени казуси?
« Отговор #1725 -: Март 24, 2025, 08:15:15 pm »
dinev, предишният пост те попитах:
...да кажеш къде има маса и къде е ускорението и евентуално къде е силата на теглото.
Успя ли вече да ги намериш или все още се опитваш да проумееш написаното 2016 г.И сега да добавя към инерционната сила - има ли тя някаква енергия или е фиктивна?

Неактивен epwpixieq-1

• Много Напреднал
  • Публикации: 2 168
  • e^(π*ι)+1=0
« Отговор #1726 -: Март 24, 2025, 08:23:46 pm »
      Пикси, ти нали си голям университетски преподавател и специалист по динамични взаймодействия?
      Кажи и ти, срещал ли си я тази формула за механична работа преди да я публикувам в тоаи й вид в многобройните трудове които си изчел?
kd_dinev, преподавал съм в университет ( по точно в един от колежите на City University of New York ) но нидъе не съм писал че съм "голям унивеситетски преподавател", това си е лично ваше писание и виждане и (за съжаление) само по себе си показва нещо.

Относно вашата "формула" не съм се задълбавал да разбирам какво показвате най-малкото понеже вие даже не можете да напишете една формула като трябва. Ето ви пирмер как се пишат форумули: https://mazeto.net/index.php/topic,10965.msg102820.html#msg102820
В допълнение чесно не видам смисъл да задълбавам повече във вашите виждания и разбирания понеже ми стана сно, след като се постарах да обясня проблема който имате, че даже когато ви се предостави синтезирана информация която противоречи на вашите съждения вие, не само не я разбирате а даже я разбирате абсолютно погрешно. Точно и затова вече взимам проблема който имате относно "неизяснения казус" с насмешка.

Написах ви какво трябва да направите за да изразите смислено кашата която ви е в главата, вие си имате свое виждане и това е ваше право, но мога да ви гарантирам че абсолютно не сте измислили нещо ново в класитеската механика, най-малкото понеже показвате, на страниците на тази тема, силно неразбиране на основни понятия и това как те се дефинират.

Неактивен kd_dinev

• Стабилен
  • Публикации: 826
« Отговор #1727 -: Март 25, 2025, 12:11:53 pm »
Всъщност интереснен въпрос е появи когато човек се замисли за ускорението на едно тяло и времето за което се изминава определена дитанция от едно тяло. Да вземем един пример:

F = 100 N
m=1 kg
така ускорението явно е фиксирано на
a = 100 m/s2

Сега това означава че тялото от 1kg ще измине 50m за 1s като на края на 50-тия метър ще има скорост от 100 m/s. Въпроса който е интересен е може ли да се намери генерална формула която да изчислява времето за което се изминава всеки един метър от тези 50 метра. Тоест какви ще са времената ( явно чстици от секудната ) за които ще се изминат 1-вия, 2-рия, 3-тия и така на татък до 50-тия метър.

За колегите които разбират какво се пита мисля че това е доста занимателна задачка решаването на която може да покаже интересна  зависимост  :)

Относно вашата "формула" не съм се задълбавал да разбирам какво показвате най-малкото понеже вие даже не можете да напишете една формула като трябва.

W = F . s = delta Ek = F^2 . t^/ 2 . m

Пикси, питаш за генерална формула чрез която да се изчислява времето за което се изминава всеки един метър, но когато някой изведе такава формула ти дори не си правиш труда да я погледнеш само защото този някой съм аз, а не Хевисайд ?

Вземи примера със тяло с маса 100 кг на което действа сила с големина 100 Нютона за 10 секунди и виж дали формулата работи.

Щом имаш маса и ускорение - имаш и инерциална сила F = m.a. Сега клипа с нисана не съм го гледал и за това оставям на тебе да кажеш къде има маса и къде е ускорението и евентуално къде е силата на теглото.

Изгледай клипа с нисана/няма и двадесет секунди да ти отнеме/ и ми кажи къде е тази инерциална сила или пък силата на теглото , защото аз не ги виждам. Може и да ги има - не споря. Но щом ти твърдиш, че са там, бих се радвал да ми ги покажеш.

Неактивен Bat_Vanko

• Много Напреднал
« Отговор #1728 -: Март 25, 2025, 02:18:48 pm »
Изгледай клипа с нисана/няма и двадесет секунди да ти отнеме/ и ми кажи къде е тази инерциална сила или пък силата на теглото , защото аз не ги виждам. Може и да ги има - не споря. Но щом ти твърдиш, че са там, бих се радвал да ми ги покажеш.
Динев, съжалявам да го чуя. Все си мислех че за изминалите почти 10 год ти е влезнало все нещо в главата. А то се оказа че бозата преобладава пред акъла.
Няма нужда да гледам клипа, в науката има основополагащи принципи и ще ти ги обясня като за полицай:
Имаш маса (в случая колата), имаш някаква сила която да въздейства на тази маса (в случая двигателя). Взаимодействат си само еднотипните неща (в случая сила взаимодейства със сила). Външната сила поражда вътрешна реакция (реакция на опората), това е също сила, равна на външната но обратна по посока. Ако тялото е абсолютно твърдо тази сила се предава мигновено до всяка една частица от масата. И понеже тази сила е обвързана с масата (вътрешна на тялото) тя постоянно се противопоставя на промяната на инерцията на тялото. Просто казано - имаш маса която се ускорява и тази маса противодейства на своето ускорение със сила F = m.a.
Ако искаш да вникнеш задълбочено в нещо то задължително трябва да разбереш МЕХАНИЗМА на взаимодействие. А не като тебе да изпляскаш тука една формула за делта Ек без дори да я разбираш. Хайде обясни я тука с твои думи така че и полицай да я разбере. Да, формулата е вярна, макар да важи само за един частен случай (не ме карай сега да ти обяснявам и какво означава "частен случай") - равноускорително движение. В природата 99% от вида ускорение не е равноускорително. Затова никой не си прави труда да извежда формула която важи само в 1% от случаите. Като имам предвид твоят интелект напълно разбирам гордостта ти с това откритие (буквално чудо).

Неактивен Иван Димов

• Експериментатор
  • Сериозен
  • Публикации: 1 058
  • Невъзможно нещо е да докажеш, че нещо е невъзможно
« Отговор #1729 -: Март 26, 2025, 05:00:07 pm »
   Не знам за какво спорите, но нека да напиша връзката между изминатото разстояние s и времето t при постоянна сила F. Bat_Vanko, при реактивните и инерциалните двигатели може силата да е постоянна и тялото да се ускорява докато приложената сила се уравновеси с триенето и скоростта тогава ще бъде постоянна. Тръгваме от тук:
                                  Ek = F.s  =  F^2.t^2/(2.m)
   Знаем че енергията (работата) е сила по преместване и вече разбрахме, че на Динев формулата е вярна. Съкращаваме F от двете страни на равенството и получаваме:
                                     s = F.t^2/(2.m)     
    При постоянна сила може да определим константата  k = F/(2.m) и така ето я връзката:
                                   s = k.t^2
   Преместването s е функция на времето, т. е.    s = f(t)  при това, функцията е квадратична. Да сложим и малко числа. Нека к = 1.
                                       s = t^2   
   Тръгваме от нулата. В края на първата секунда ще сме изминали 1 метър. В края на втората секунда ще сме изминали 4 метра. В края на третата секунда ще сме изминали 9 метра.   ... В края на 10-тата секунда ще сме изминали 100 метра от старта. Говорим за ракета в космоса, където триене няма.
   Обясних го като за начинаещи.         

Неактивен Bat_Vanko

• Много Напреднал
« Отговор #1730 -: Март 26, 2025, 06:41:54 pm »
За формулата спорим Димов. Формулата за делта Ек която Динев твърди че никой преди не е успял да открие. Сега виждам че и ти си я открил, та почвам да се чудя как ще си поделите Нобеловата награда...

Неактивен Bat_Vanko

• Много Напреднал
« Отговор #1731 -: Март 28, 2025, 07:03:15 pm »
Хайде бе Динев. От една седмица очаквам да обясниш на всички ни с твои думи (като за прости хора НЕ нобелови лауреати) как аджеба разбираш тази "делта Ек"! За толкова време не успя ли да я намериш и прочетеш поне 10 пъти та белким и на нас ни светне за кво иде реч.

Неактивен kd_dinev

• Стабилен
« Отговор #1732 -: Март 29, 2025, 11:43:23 pm »

https://www.youtube.com/watch?v=-NIPsmavbzE&lc=z133jborswngyfcsf22tchy5branfnalb

Не, Димов спора не е за формулата. Ако една формула е вярна то тя не се нуждае от каквото и да е обяснение. Дотук всички включително и самия Бат Ванко са съгласни, че формулата е коректно изведена и е вярна.

Спора е ето за това:

Няма нужда да гледам клипа, в науката има основополагащи принципи и ще ти ги обясня като за полицай:  Просто казано - имаш маса която се ускорява и тази маса противодейства на своето ускорение със сила F = m.a.

И в коя НАУКА го откри този основополагащ принцип бе Бат Ванко? В Нютоновата механика определено го няма.
 Ако разглеждаме автомобила от клипа като ускоряваща се маса в Нютонова инерциална отправна система има само две реални сили, които си взаимодействат. Нютон още навремето го е доказал МАСАТА има инертност, но не може да противостои на силата със сила!

Ако вземеш да изгледаш внимателно този РЕАЛЕН клип ще установиш, ако не си предубеден разбира се, че разбиранията ти за механиката подлежат на сериозни корекции. За Пикси нищо няма да казвам-той все пак е на научния ОЛИМП и там си общува с боговете-няма време за простосмъртни...

Да, формулата е вярна, макар да важи само за един частен случай (не ме карай сега да ти обяснявам и какво означава "частен случай") - равноускорително движение. В природата 99% от вида ускорение не е равноускорително. Затова никой не си прави труда да извежда формула която важи само в 1% от случаите. Като имам предвид твоят интелект напълно разбирам гордостта ти с това откритие (буквално чудо).

Само да ти кажа, че съм извел формулата и за равноускорително движение в Двумерна Нютонова инерциална ротациона отправна система. И това движение ли мислиш се включва в един процент от случаите в природата?

Неактивен Иван Димов

• Експериментатор
  • Сериозен
« Отговор #1733 -: Март 30, 2025, 01:53:46 am »
   Аз не ги обичам тези двигатели с вътрешно горене понеже са "движещи се печки" и прахосват около 60% от енергията на горивото като затоплят и климата, а уж ще се борим с глобалното затопляне. Но доколкото разбрах спорът се върти около това, нарушава ли се ЗЗЕ при ускорителното движение. Ами то е ясно, че се нарушава. С една и съща мощност на двигателя се придобиват все по-големи порции кинетична енергия при ускоряването на превозното средство без значение дали е автомобил или ракета в космоса.  ... За конвенционалната наука е още по-страшно да кажеш, че и третият закон на Нютон се нарушава при определени условия. Интересното е, че това нарушаване става при напълно спазване на всички закони в механиката. Това е така понеже има възможност част от линейният импулс да се трансформира във въртящ импулс (момент на импулса). Ето това е основополагащ експеримент в тази насока: https://www.youtube.com/watch?v=91r6olcHWjY&list=LL&index=71 Имаме две кофи с олово като едната е вързана по средата, а другата в периферията с възможност за завъртане. На двете кофи действат еднакви сили за едно и също време. Това се постига с макаричка за въдица ако не се лъжа. И въпреки еднаквите сили, двете кофи получават различни линейни ускорения. На този принцип може да се направи инерциален двигател, който не използва нито реактивна сила, нито перки, витла и тем подобни. Да не говорим, че ще е далеч по-ефективен от всички известни ни досега двигатели.  ... Така че, законът за запазване на импулса е валиден, но можем да се задвижим линейно докато нещо се развърта на борда. После това развъртане може пак да го използваме в обратна посока. Законите на механиката пак ще се спазят, но ние ще се ускорим линейно в една посока без да се отблъскваме от нищо и без да използваме реактивна тяга.
   А този цитат е правилен: "Нютон още навремето го е доказал МАСАТА има инертност, но не може да противостои на силата със сила!"    ... То е ясно, че ако двете сили се уравновесят, няма да има ускорение, а постоянна скорост.

Неактивен Радико

• Много Напреднал
  • Публикации: 7 458
  • Потребителя не съществува
    • http://martinov-radiko.blogspot.com/
  • Скайп: radiko1a
« Отговор #1734 -: Март 30, 2025, 08:55:32 am »
Иван Димов
Това на клипа е изключително некоректен експеримент с които не може да се докаже или отрече абсолютно нищо.

Неактивен Bat_Vanko

• Много Напреднал
« Отговор #1735 -: Март 30, 2025, 10:45:09 am »
Динев, изплагиатствал си една формула и се правиш на много велик. Извел си една формула а дори не разбираш какво значи "делта Ек". Карам те да го обясниш с твои думи а ти не можеш. Как извеждаш нещо което не разбираш? И ти се опитваш да ме убедиш че тази формула е твое творение. Цитираш ми Нютон а дори не разбираш механизма на предаване на една сила върху някакво тяло. Само с копи/пейс на цитати няма да напреднеш в науката, иска се и мислене. И за да ти докажа че си гола вода ще те питам нещо което няма как да намериш в мрежата - как се предава една външна сила на най близката и на най отдалечената частица на тялото спрямо приложната точка на силата?

Неактивен kd_dinev

• Стабилен
« Отговор #1736 -: Март 30, 2025, 01:15:48 pm »
Формулата за механична работа е валидна и когато тялото се движи в хоризонтална равнина с ускорение, стига да се вземе предвид подходящата форма на израза. Нека разгледаме подробно този случай.

При разглеждане на константна сила и хоризонтално движение с ускорение

Когато силата  действа върху тяло и предизвиква хоризонтално движение с ускорение , трябва да имаме предвид следните основни понятия:

1. Връзката между сила и ускорение:

Силата  води до ускорение  на тялото с маса  съгласно втория закон на Нютон:

F = m . a

2. Разстояние при ускорение:

Ако разглеждаме случаите, когато силата действа върху тялото от покой (начална скорост 0 ), изминатото разстояние  d за време t е:

d= 1/2 a . t^2

3. Работа, извършена от силата:

Механичната работа , извършена от силата F  за преместване на тялото през разстоянието d е:

W = F . d

Събирайки тези понятия, можем да изведем работата, когато тялото се ускорява.

Приложение на формулата за механична работа при ускорение

1. Изчисляване на ускорението:

Ако тялото започва от покой и ускорението е константно, тогава използваме втория закон на Нютон:

a = F/m

2. Изминато разстояние:

За време t  изминатото разстояние d  при константно ускорение a е:

d = 1/2 . a . t^2

3. Работа, извършена от силата:

Замествайки a  с F/ m  в уравнението за разстоянието:

d = 1/2 . ( F/m) . t^2

Следователно, работата , извършена от силата , е:

W= ∆Ek= F^2 . t^2 / 2 . m

Извод:

Формулата за механична работа  е валидна и при хоризонтално движение с ускорение, стига да се използва подходящото разстояние , което тялото изминава под действие на силата. В случая на хоризонтално ускорение, формулата се адаптира, за да включва връзката между сила, маса и време.

Kak Бат Ванко се плагиатства формула, на която съм показал начина на извеждане от основни кинематични уравнения? Нали ти искаше да разбереш как така аджеба нарастването на кинетичната енергия е обратно попорционална на масата?

И за да ти докажа че си гола вода ще те питам нещо което няма как да намериш в мрежата - как се предава една външна сила на най близката и на най отдалечената частица на тялото спрямо приложната точка на силата?

Не знам дали си обърнал внимание, но цялата тема се основава на взаимодействието на сила, маса и време съгласно Нютоновата механика. А тази механика не се занимава с вътрешните взаимодействия между съставните частици на телата. Те са обект на други дялове на физиката. Разбирам че не искаш да анализираш реален клип, който показва погрешните ти разбирания за това:

А този цитат е правилен: "Нютон още навремето го е доказал МАСАТА има инертност, но не може да противостои на силата със сила!"    ... То е ясно, че ако двете сили се уравновесят, няма да има ускорение, а постоянна скорост.

Правиш всевъзможни пируети за да отклониш спора в някакви си твои води, ама не мислиш ли, че е малко детинско?

Ето и формулата за промяна на кинетичната енергия на тяло в Нютонова двумерна инерциална ротационна отправна система:

delta Ek= M^2 . t^2/2 . I

Където М е въртящия момент I е инерционни момент на тялото спрямо оста на въртене.

Неактивен Bat_Vanko

• Много Напреднал
« Отговор #1737 -: Март 30, 2025, 02:10:37 pm »
Динев продължаваш да плагиатстваш едни формули които дори не са верни. Ти си изписал формулата за Ек а твърдиш че това е "делта Ек". Затова те питам:какво според тебе означава "делта Ек" и опитай се да го обясниш с твои думи а не с копирани от някъде формули. За всички ни е ясно че нищо не разбираш но докато не се опиташ да го разбереш за себе си ще продължаваш да се плетеш като пате в кълчища.

Неактивен kd_dinev

• Стабилен
« Отговор #1738 -: Март 30, 2025, 02:53:11 pm »
Да, формулата е вярна, макар да важи само за един частен случай (не ме карай сега да ти обяснявам и какво означава "частен случай") - равноускорително движение.

Сега последно вярна ли е, не е ли, че взех да се обърквам вече?
     Ако съм плагиатствал това означава, че знаеш източика от който съм го направил. Можеш ли да го посочиш?

Няма нужда да гледам клипа, в науката има основополагащи принципи и ще ти ги обясня като за полицай:
 Просто казано - имаш маса която се ускорява и тази маса противодейства на своето ускорение със сила F = m.a.

И аз продължавам да чакам да ми кажеш кой е този ОСНОВОПОЛАГАЩ принцип в Нютоновата механика от който произтича твоето твърдение, че масата противодейства със сила, но изглежда ще си остана само с чакането...

Неактивен Иван Димов

• Експериментатор
  • Сериозен
« Отговор #1739 -: Март 30, 2025, 03:51:20 pm »
   Радико, какво толкова некоректно видя във видеото? Имаш макаричка за въдица, която човекът дърпа със сила 2F да речем. В резултат от двете страни на макаричката имаме две равни сили F. До тук не си ли съгласен? ... А после не виждаш ли, че двете тела се ускоряват линейно с различни скорости? Разликата е, че едното придобива само линеен импулс, докато другото освен линеен придобива и въртящ импулс.
   Значи и двете тела получават един и същи линеен импулс p = F.t, но едното тяло трансформира своя линеен импулс не само в линеен, но и във въртящ импулс. В резултат, ако въртящото се тяло е монтирано на количка, която да спрем, ще имаме по-малък линеен импулс и въртящо се тяло на неподвижна количка.
   За да видиш нещо трябва не само да гледаш, но и да мислиш. Никой няма да ти даде на готово смляна информация. Трябва да сме благодарни, че въобще някой си е направил труда да публикува експеримента си.
   Ето още едно видео, което "не доказва нищо". Човекът казва, че преобразува ъгловото ускорение и ъгловото спиране в линейно ускорение в една посока. Теорията не е чак толкова сложна, но за да направиш подобно устройство трябва доста да се потрудиш.
https://www.youtube.com/watch?v=NOfsz1ENYjU
https://youtu.be/nHPna2WF_g0
   Динев, не им се връзвай на закачките за Нобеловата награда. Искат да ти омаловажат усилията и да ти смачкат самочувствието. Това е характерен недостатък на много българи, които завиждат на всеки, който е направил или се мъчи да направи нещо смислено. Видяхме и каква злост се изсипа върху "Историческия парк". Ако такова нещо беше направено в Америка, щяха да си изпочупят краката да инвестират и рекламират за да им потръгне бизнеса с туризма, а тук пуста завист и злоба ще затрие държавата.