Димов, проверкта за достоверност на една формула е като се заместят величините в нея с техните дименсии. (динев чети внимателно та белким ти влезне нещо в главата). Само да отбележа че така се учи в академичните среди а не във втори клас!
Във формулата за кинетична енергия:
dEk(t) = m(t) * a(t) * t * dt
участват:
кинетичната енергия с дименсия: (kg*m^2)/(sec^2)
масата с дименсия: kg
ускорението с дименсия: m/(sec^2)
времето с дименсия: sec
След заместване във формулата се получава:
(kg*m^2)/(sec^2) = kg * m/(sec^2) * (sec^2)
След съкращаването остават едни m/(sec^2), което означава че съм пропуснал да сложа втората степен на ускорението.
Сложните сметки са му необходими за да избяга от отговора на въпроса кой е този основополагащ принцип в Нютоновата механика който може да бъде използван за да замени инертността на телата с противодействаща сила. Той просто не иска да приеме че сила и инертност в Нютоновата механика са две различни понятия...
Динев, под основополагащи принципи се разбират закономерностите и формулите които ги обвързват. Когато не ги познаваш започваш всеки ден да откриваш ново чудо, нова зависимост и да си викаш "ийййй колко съм велик, открих нова формула". Както виждаш аз без да искам съм извел нова формула където кинетичната енергия е зависима отново от времето на квадрат. И кво ся да подавам документи за нобел ли??? Няма как силата да си взаимодейства с инертността. Все едно да ми кажеш че силата си взаимодейтва с тока - да ама не. Взаимодейства си ама НЕпряко. Винаги се минава през нещо междинно. И точно това междинното е механизма на взаимодействие който ти така и не можеш да разбереш.
П.п. Продължавам да очаквам обяснението на "делта Ек" от твоята формула. Нека да бъде с твои думи, съвсем простичко само колкото ние да видим че я разбираш.