Динев, представи си че тръбата е дълга 20 метра. Поставена е хоризонтално и е ИЗЦЯЛО пълна с вода. На единия й край е твоята херметизирана кутия, в която има 1 кубик без 0.5 литра въздух. Тръбата е отделена от кутията с клапа която е ЗАТВОРЕНА през цялото време. Системата "тръба-кутия" се обръща вертикално с твоята кутия отгоре, като свободния й край през цялото време остава потопен в леген с вода. Въздух в нея не може да навлезе. И отново повтарям - клапата между тръбата и кутията е ЗАТВОРЕНА.
1. Каква ще е височината на водния стълб в тръбата, след като тя се изправи?
2а. Ако отговора е нещо по-малко от "20 метра"
(правилния отговор е "10 метра") то какво има над водата? Какво ще е налягането там?
2б. Ако отговора е "20 метра" - то тогава кой е издигнал водата на 20 метра, кат налягането отвън е равно само на 10 метра воден стълб?
Понякога наистина се отчайвам и се чудя дали някой не ми се подиграва само да види докъде ще ми издържат нервите ...
... Налягането на водния стълб при десет метра височина вече е уравновесено от атмосферното налягане в свободната повърхност на басейна и ти нямаш реална сила,която да го натисне надолу...
А налягането в кутията ти? Нали там имаш 1 кубик въздух под атмосферно налягане, от който си махнал само половин литър? Нали това налягане натиска над водата?
Да, знам че понятието "вакуум" и "отрицателно налягане" са доста объркващи, но ако минеш в абсолютни стойности, където космическия вакуум е 0, а тук къдет живеем е "1 бар", тогава нещата сами ще си дойдат на мястото.