Разбира се, че растенията са Същества -движат се чрез семената си, чрез прашеца си, чрез свои издънки и пр. Нямат крака, но имат корени. Нямат ръце, но имат клони. Нямат кожа, но имат кора и листа... и уникален метаболизъм - да превръщат слънчевата светлина в хлорофил, а хлорофила е какво? - чиста енергия
Аналогиите и асоциациите със Земята и биологизма обаче вече доста се разминават - все пак говорим за Органична и Неорганична химия.
Айде, оставяме Органичната химия и да поразджвакаме Неорганичната....
Минерали! - и в тях елементи като Въглерод, Желязо, Силиций, Германий, Мед, Злато, Сребро, Живак като не забравяме и останалите от Таблицата. Седят си всички те кротко в земните недра - не ядат, не пасат, не дишат, но при случайното смесване на някои от тях - и о, Чудо!
Идваме до създаваните от човека устройства чрез които се създава Електрически ток... с него пък се създават Движещи се устройства... работещи устройства, произвеждащи устройства, убиващи устройства и пр.
Задаваме си въпроса - Живи ли са тези устройства?
Отговорът е - Зависи от гледната точка!
Ами роботите, ами компютрите, ами програмите наподобяващи Изкуствен Интелект...
Тук вече изпадаме в пълен гносеологичен тупик! - и отговорите са фифти-фифти!
И тук вече гледната точка не е от значение.
Имаме Киборг - изграден изцяло от минерали - неорганични... Обаче - сам по себе си е пълна аналогия на биологичен организъм. Дори - според Програмата му, може да се "размножава", да играе, дори да имитира емоции, чувства, мислене... И съществува при това, и на всичкото отгоре може да издирва видът и начинът на самозахранване - всичко това е Програма.
Дотук, това за мен не е Същество, защото зависи от своята Програма. А тази му Програма е под външен спрямо Киборга - контрол! - Трите закона на роботиката на първо място!
И този Киборг може и да ми имитира наличието на душа, но няма Свободна Воля! Можем и нея да му програмираме, ама!?!? - сещате ли се?
Айде, да не е Киборг, ами по-висша смес - хибрид от органичен организъм и кибернетичен "носител" и е Програмиран да е на 100% като Човек...т.е. наричан е СиХом - Синтетичен Хоминид... има и такива вече, само дето произведените от човека си седят в земните лаборатории или пък други подобни на тях ни навестяват със своите Летящи "чинии"... и досущ приличат на СЪЩЕСТВА!
Съгласен съм - Същества са!
Обаче Земята, момчета, земята - милата, няма нито един от наличните признаци да бъде наречена СЪЩЕСТВО!
С изключение на случаите, разбира се, когато сме си позволили Разрешително Ниво на Аналогии и Асоциации допускано от - в конкретния случай от окултиста Щайнер.
И ще ме извинявате, ама тоя Щайнер си ги приказва както му падне! - и в това също е велик!