Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.
Колко ни струва осветлението у дома?
Радико:
Значи циклите на тази батерия не са толкова оловните батерии имат по толкова цикли на литиевите са по 2000 цикъла могат да стигнат и до 4000 в щадящ режим но както ди отбелязал това значи и по малко пренесена енергия и на практика сметката трябва да се прави за киловатите които може да пренесе една батерия а не за броя цикли. Киловатите са много по константни от циклите.
Но въпреки тази поправка основния извод остава в сила защото дори и при 2000 цикъла не излиза сметката. Преко сили да спестиш 500 лв. А до 1200 По този повод се сещам:
Ровил съм поне 2 месеца из нета и не намерих един производител или търговец да кажат при каква осветеност неговите соларни панели започват да работят дават графики за какво ли не за това при какъв ток до колко кляка напрежението, но дори и за тези графики се правят на разсеяни и забравят да споменат при каква осветеност са направени.
За мен сметката е по рентабилна така ще дам 1200 ще ми се върнат 500 разликата е 700 които така или иначе ги губя "за кефа си примерно" Ами не е ли по добре да запазя 500те за да ги дам на енергото а останалите 700 да вложа в изследване и изпълнение на някой проект за СЕ Дали за солар и акумулатори дали за несполучлив проект все ги губя. И все се кефя на хобито си, нали така. Но ако проекта е успешен, нещата добиват съвсем друг характер.
EDM electronics:
Радико, литиевите батерии с най-голяма плътност имат 500 цикъла и то на най-големите марки, две са: Панасоник и Санио. Тези 500 цикъла обаче ще се достигнат, ако батерията се разрежда с до 20% от максимално допустимия ток. Ако ли не още преди средата на тези 500 цикъла капацитетът е паднал поне 30%. Две и'ляди цикъла ще ги стигнат знаеш ли кога? - на върба в сряда. Две хилядния цикъл ще е с 1% капацитет.
Има литиеви батерии с над 2 000 цикъла, но те са с ниска плътност - литий-желязо-йон или каквото там беше. Само че теглото им се доближава до оловните батерии, по-леки са само 10-20%.
Това дето го говоря го пише в даташийта на батериите, но и на практика е така. Аз нямам практика с мощни батерии, но познавам хора които имат, технически са доста грамотни и им вярвам, за това колко цикли има една батерия.
Както и да е, колкото и да са циклите, дори те да припокриват цената на тока който пренасят, остава пак една хамалогия безплатно при слънчевите домашни централи. Въобще слънчевите централи са губещи, та са като селскостопанската продукция, за да ги има трябва някой да ги субсидира. Този някой е държавата, всъщност тя взема парите от хората, като им увеличава постоянно тока, която няма никаква сметка от тях, но вече съм обяснявал не един път защо е така - мръсна, долна банкерска политика.
Нямат бъдеще тия соларни централи /трябва някой да ги субсидира, защото са нерентабилни/, нито вятърните, нито старите АЕЦ. Не случайно руснаците не развиват ни едните, ни другите. Бъдещето е на новите АЕЦ - новите технологии, руски са само засега и т.н. други енергийни технологии, няма да задълбавам.
Аtos:
--- Цитат на: EDM electronics в Септември 17, 2016, 08:29:13 am ---Направата на домашна соларна система какво удобство е?
--- Край на цитат ---
Удобството да си независим енергийно, а то цена няма!
За втори път тази година ми спират тока около 5 часа, след като напълно съм платил сметката! На всичкото отгоре нямало как да не платя и "такса включване" и да ме включели чак на другия ден!
Въпросната такса е начислена СЛЕД като съм платил! На това какво му се казва, според вас?
В такива моменти (ако сте ги преживявали) само бихте разбрали за какво говоря и колко ми се е искало да осъществя "фул-контакт" с някой, определящ "политиката" на съответното ЕРП...иначе няма смисъл да ми говорите за рентабилност!
П.П.На мой познат, преди 3 години му изгърмя нов хладилник (за 1000 лева) от токов удар...още си чака компенсациите...
caduceus, ти говориш за бизнес и в този аспект си прав, но тук разглеждаме постановка в битов план и за "лично ползване".
И...не мога да ви разбера цялото словоблудстване и дъра-бъра...?
Имаме съфорумец (когото уважавам повече от всички тук) ELPUNTO, съумял да добие завидна енергийна независимост, (макар и не пълна), с което никой от нас още не може да се похвали, нали така?
Всички ние бяхме свидетели на разрастването на неговата ДЕЦ - от просто поставени 4 панела на покрива...така ли е?
Преди няколко дена mzk ни писа, че сам е отишъл да види нещата и е впечатлен, и на него ли не вярвате?
Кой от вас има достатъчно практика и опит в тази насока, че да дава мнения, препоръки и съвети?
Аз не бих си го позволил, честно!
Ако след някой и друг ден започна...ELPUNTO ще е първият, до когото бих се допитал за съвет и мнение, повярвайте!
Не EDM electronics, не juliang, не който и да е друг!
lastcyrol:
12.8 батерия съставена от 4 клетки WB-LYP100AHA излиза $512(по днешния курс ~900лв.) Теглото е 14кг, сравнено с 32kg за 102Ah TROJAN DEEP-CYCLE GEL. Цената на втория впрочем е около 750лв.
LiFePo батерията на Winston, по данни на производителя изкарва 5000 цикъла преди капацитета да падне до 80% от първоначалния, изискването е тока да е до ½ C, което в случая е 50А.
Та 1280Втч×5000 = 6400квт ~ 1600лв. И това е електроенергията преминала през батерията, но от ФВ-панела ще се черпи ток и директно.
krasias:
Здравейте колеги, искам да споделя малко опит защото вече имам изградени три домашни електроцентрали, две по малки като на колегата vradev и една голяма. Това което казва EDM electronics е вярно, засега от такава инвестиция е невъзможно да излезеш на плюс. Точно при тези малки ДЕЦ, акумулатора е най критичната част от системата, при по големите ДЕЦ, нещата са по различни. Акумулаторите имат малък брой цикли, но за да достигнат поне гарантираните от производителя трябва добър контролер. Искам да обърна специално внимание на колегите които имат такива малки ДЕЦ, да проверяват работата на контролера. Аз имах проблем с един контролер на Steca 10A, не можах да измеря зарядния му ток в началото защото подаваше импулси към акумулатора с много ниска честота, визуално около 2Hz. Оставих го да работи така доверявайки се на производителя, но след три месеца акумулатора който беше чисто нов 60Аh, намали много капацитета си. Оказа се че контролера е презареждал акумулатора и така му е скъсил живота. Така че контролера също има голямо значение за продължителността на работа на системата.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия