Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.
Колко ни струва осветлението у дома?
krasias:
Колега lastcyrol, тука говорим за малките фотоволтаични електроцентрали. Не знам как от 50 вата панел освен за заряд ще черпиш ток допълнително. Това става при по големите фотоволтаични електроцентрали, те работят главно през деня и черпят ток от панелите. Акумулаторите там служат главно за буфер за временно поддържане на тока докато преминава някой облак. Точно това е разликата, големите ФВ централи работят директно с тока от панелите като заделят и малко за заряд на акумулаторите, а малките ФВ централи събират ток в акумулатора за през ноща.
dmitarp:
Това важи за така наречените stand alone соларни централи, които не са свързани с мрежата. За тези, които са свързани към мрежата, мрежата играе ролята на акумулатор и нямат нужда от никакви акумулатори, само от контролери. Но при тези централи се губи независимистта от мрежата, основната цел на stand alone централи.
fade:
Я и аз да хвърля едно дърво в огъня: ;D
https://www.youtube.com/watch?v=jB6jyy0Joq8
Как го правят хората някъде по света.
Това съм го виждал лично и съм връзвал към мрежата ветрогенератор... работи Вервйте ми ;)
П.П. Утре ако не забравя ще снимам слънчевите панели там където съм в момента, и ще питам енергетика колко е ефективно това в един завод и какво им помага в сметките ;)
lastcyrol:
Колега krasias, нали не очаквате, през деня, като ми дотрябва ток да чакам да мръкне и тогава да ползвам зареденото в батерията. Ползва се наличното, а заряда на батерията се намалява съответно. И 50W панел ще зареди 100Ah 12V акумулатор за ... 24h, т.е. три дни. Човек слага разбира се каквото има, но с такава малка инвестиция възвръщаемостта също ще е малка.
Иначе и аз не съм оптимист. И не трябва да се хвърля човек в такава инвестиция, без да се сметне преди това най-лошия сценарий.
krasias:
Колега, аз имам един елементарен начин да си изчисля системата, става въпрос за малка ФВ централа. Пускам уредите които искам да захранвам и меря консумирания ток, умножавам го по времето на работа на уредите. Примерно получавам 20Аh, добавям още 10Аh резерв, и стигам до акумулатора. Вече имам 30Ah добавям още 30Ah и стават 60Ah, тази сметка я правя с цел акумулатора да се разрежда винаги на 50% с цел удължаване на живота му. Следва ФВ панела, слагам средно 10 часа време за заряд, като уточнявам че акумулатора в началото се поставя зареден, и 50% винаги ще остават в него. Значи ще ми трябват 3А за 10 часа заряд за 60Ah, което си е и според стандарта за зареждане. В този случай ще трябва панел минимум 40 вата който може да осигури тези 3А, но по добре е да се вземе 50 вата панел да има малко резерв. Така че по моята система ще ти трябва минимум 60 вата панел за 100Ah акумулатор. Аз обаче съм оптимист, и продължавам да работя по този въпрос.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия