Привет майстори,право в десятката знаете ми мислите
Радико, точно според твоя съвет днеска изпробвах машинката, но не с куплиране на флекс,или дрелка, както ми се искаше.За лош късмет и двете машинки ги закарах в града, понеже му трябваха на баща ми за стягане на малкото ''мазенце'', което ни се полага там.
От мерак и от нямане се сетих ,че имаме захвърлен в бараката стар телефон като тези дето ги имаше в свързочните поделения/ТАП/.Извадих му генераторния блок с предавката ,махнах му ръчката и чак днеска пригодих един куплунг за куплирането към водещото колело/чашката/ на трансмисията.Конуса с чашката първо вкарах от вътрешната страна на една пластмасова туба с отрязано дъно,генераторния блок вкарах в твърд пластмасов корпус -задната част от изгорял флекс.Вкарах и копуса с генератора и след куплирането /по-скоро ''намушването/ към куплунга в чашката ,натъпках парцали вътре между тубата и корпуса за да е неподвижен.Стегнах отвън с тел тубата към конуса .Малко шаваше вътре като се въртеше от другата страна перката,но за опита свърши работа това куплиране.
Изведох двужичен кабел отвън и свързах малка крушка 60волта 500ма вкарана в черна пластмасова тръбичка/може да е от телевизор/.
Перката е вентилаторна ,всички Двг навремето имаха такива отпред на шайбата за водната помпа.
За да върти трансмисията и генератора се потапя срещу течението.За бавнотечащи води с голям дебит са най подходящи такива пропелери, или Каплан турбини.
На рекичката въртеше но със скороста на воденичен камък-явно там ще стане с тва моторче от пералня
Няма как течение 4м/сек да върти достатъчно бързо двете оси на четирите втулки на генераторчето с мултипликатора.
Не се задоволих с този опит и направих втори на реката в която се влива малката. Тя е на километър от пасището ,минава през селката мера и понеже има само един по-силен бързей топнах в него перката и....си начесох крастата както се казва .Моментално завъртя с голяма скорост даже издърпах перката да е в ътре до половината, понеже пръта с оста вътре доста се огънаха назад от натиска на течението.
Така наполовина отопена се въртеше перката с около120 об/мин.Долу в предавката има 1/1.25 предаване към дългата ос и горе излизат 150оборота.Крушката светеше на моменти до бяло,чак загря тръбичката...
Абе кво друго да кажа-друго си е да си хванеш СЕ сред природата и да видиш как свети и топли...