Атос, тъкмо се зарадвах, като прочетох това:
Времето, по начина по който мисли за него човек и го "изживява", наистина е фикция!
И изведнъж виждам, че пак заплете старата "плетка":
Но времето, което подрежда явления, събития и "отрязъци" от процеси, в строг ред на последователност, наистина съществува! Ако не съществуваше, подобна последователна подредба наистина също нямаше да съществува! Това са две различни неща, които не бива да се слагат "на един кантар"!
Сега...не ми казвайте, че подобна последователност нямаше да съществува, ако ги няма хората!
Ако го твърдите, то признавате, че минало, настояще и бъдеще съществуват паралелно! Което от своя страна означава, че разум, измъкнал се от "оковите на времето" би могъл да ги наблюдава...
Кое от двете е?
Ще се опитам да разсъждавам:
1. Никога не бих твърдял, дори и помислил, че Времето, като някакъв Вселенски Демиург "подрежда явления, събития и "отрязъци" от процеси" при това "в строг ред на последователност, наистина съществува!"
Това изявление задължава признаването на съществуването на Бог! - или "Абсолют" според термина на Хегел.
Нали сме наясно, че Науката се опира на Знанието и Опита, а Религията се опира на "Вярването" ...?!
И за да убедиш примерно само мен, трябва да ми покажеш и докажеш КАК ТОЧНО именно "времето" (което само по себе си е лишено от свойството на Човека нарицаемо Ум и Разум) успява да ПОДРЕЖДА ... В СТРОГ РЕД разните там явления, събития и ... процеси?
Гледам Космоса... и ... Гледам снимките на телескопа Хъбъл и ... а бе нещо не го виждам твоят Демиург!
Нещо не виждам и РЕД да има всред цялата тази гмеж от всякакви и всевъзможни и все различни космически обекти. Ред, за мен означава, че примерно: На оня Квазар не му е там мястото, я кажи на Модератора да го премести по-насам! ... или ... А бе тая Свръхнова шъ вземе да ни опече, я кажи на Админа да я разкара извън Вселената (да й наложи бан!?)
Това което виждам реално, е че в Космоса (сиреч Вселената - от най-малкото до най-голямото) цари само и единствено Ентропията! - или както би звучало "а ла Мърфи" - "Това не е хаос! Това е Абсолютен хаос!"
2. "Ако не съществуваше (времето), подобна последователна подредба наистина също нямаше да съществува!"
Същото - като в предната точка, но казано в обратен словоред. С което не се доказва просто нищо ново.
3. Никой умен човек, не само не би понечил да каже "Сега...не ми казвайте, че подобна
последователност нямаше да съществува, ако ги няма хората!", но сам би усетил и разбрал, че всякакви там "последователности" в Космоса си съществуват, свободни и независими от хората, от една страна, и от друга, хората в своето обичайно невежество все по-често напоследък установяват, че "съществуват", но за беда, само толкоз... Едното съществуване, не е следствие или причина на другото, при положение, че не налагаме извън опитно "ефекта на пеперудата", т.е. аз като кихна например, и ... баси каква Свръхнова Експлодира поради моята кихавица!!!
Т.е. - не могат да се прилагат твърдения, постулиращи несъвместими като последователност Процеси, при положение, че никой не твърди обратното. Не прочетох никъде, че някой твърди (вкл и аз), че Хората НЕ СЪЩЕСТВУВАТ. Моята теза е: "В Природата БЕЗ Разум..." - приемам условно, че АКО - "не съществува Разум"... не би съществувало и ПОНЯТИЕТО ЗА "време"... толкоз... просто и семпло, ама за да се разбере, човек трябва да се "напрегне"...
4. Разбра се, че никой не твърди, че "хората не съществуват", остава да се каже и, че трите граматически "времена" съотнесени към даден процес В ЕДНО ГРАМАТИЧЕСКИ ИЗДЪРЖАНО ИЗРЕЧЕНИЕ,
не могат да съществуват "паралелно", т.е. никой не твърди подобно нещо.
Твърдението е друго: че "Всичко е ТУК и СЕГА!"... и не го казвам аз, или само аз, казват го най-големите философи, Просветени, Посветени и Просветлени!
Извън този контекст, Времето съществува само като граматически "времена".
А който проумее баш Контекстът, че "Всичко е ТУК и СЕГА" - казвам го отново съвсем простичко - постига свое поредно "просветление"...
Това е и крайната цел от СПОДЕЛЯНЕТО на нашите мнения.
Ето това мисля, че трябваше да споделя! - под заплашителният знак на Ентропията и зациклилата "грамофонна плоча".