Алтернативни енергоизточници > Магнитни мотори/генератори
Много як магнитен двигател
бай Теню:
Нищо не сьм се разбирал с него, просто му показах това и той се оАка като го пусна тук в темата. Като селска клюкарка, но от 1 фатмак какво да очакваш.
Altium:
Много сложен и труден процес беше по събирането на информация за това легендарно чудо на науката и техниката беше. :)
Аз нарочно исках да обясни по-подробно, защото смело заяви, че имал реално СЕ и аз поех предизвикателството да го изслушам.
Само че беше и обещал да го начертае, но ме измами, за което ми дължи една бира. :)
Това в кръга на шегата, бай Теню, не си комплексар както един друг дето пускаше една и съща снимка на шише в г... и отсега нататък съм твой почитател и ще пием бира някой ден като ходя на море, ако ми окажеш честта.
И ми хареса стила ти на писане в крайна сметка.
Ама ако продължаваш да наричаш обикновения инженер-конструктор фатмак, хората ще си помислят че е полицай, а това последното е тежка орисия, да не дава господ, различни неща са. :)
EDM electronics:
Ще обясня, защо с една батерийка могат да се захранят 10-20 електродвигателчета вързани "диференциално" или с механична връзка на осите си тип ротовертер.
Няма нищо необичайно, няма СЕ, има само заблуда, като си оставям една вратичка да изпробвам постановката от 2-рия клип, защото там има един инвертор посредник.
Става въпрос за следното:
Двигателят е преобразовател на електрическа енергия в механична - ротация. Когато го включим на празен ход той изразходва енергия за да върти ротора, който има определена маса и преодоляване триенето в лагерите. Говорим за консумация на празен ход. Тя не е малка поради простата причина, че преобразуваната енергия в механична се върти напразно, т.е. на вятъра, за тоя дето духа. Все едно да изкараме ел. печка на терасата, за да стоплим планетата. ;)
Когато обаче свържем друг мотор срещупосочно, играта се променя. Тогава винаги единият мотор се явява двигател, другият генератор, като се образува положителна обратна връзка. Генератора подава напрежение на двигателя, т.е. електрическа енергия, а двигателя подава механична енергия на генератора, като по този начин си разменят взаимно енергия, но ЗАБЕЛЕЖЕТЕ - вече механичната енергия не отива на вятъра, а тя вече движи, впрегната е в работа. Това кои двигател ще е генератора зависи от фазата и синхронизацията, ще е този, който дава за момента по-високото напрежение, като това се променя многократно в оборотите. Ако се постави кондензатор генератор ще е този мотор, чийто характеристики се отличават от другия и дава по-високото напрежение.
На практика се получава така, че няма разход на никаква енергия на вятъра и разхода на електрическа енергия ще се явява единствено активното съпротивление на намотката във вид на топлина и триенето в лагерите. Но това ще са не повече от 2-4 % загуби. Затова и можем с тази вече ефективност на системата да включим 10-20 двигателя и батерийката ще издържи дълго, т.к. КПД-то на системата ще е примерно 97%, колкото на ефективен инвертор. Т.е. подобен експеримент би бил толкова успешен и с инвертор.
Има ли обаче извънземни в тая работа: ;)
Ами няма. В момента в който се натовари оста на ротовертера, консумацията ще скочи точно толкова, колкото и ако се натовари единичен двигател. Разликата на тая постановка е само в оползотворяването на механичната енергия на празен ход. Празен ход е разход на механичната енергия на празно, за тоя дето духа.
Altium:
Обаче при ротовертера кой точно от двата е генератор и кой двигател е интересното? :)
kd_dinev:
ЕДМ,можеш ли да докажеш по някакъв начин това КПД на системата от 97процента?Нормално такива маломощни електрически машини натоварени в режим двигател/генератор рядко надхърлят 70%...
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия