Ех тоя Марс, брей!
Аз като един заклет върл любител на фантастиката, космологията и "социалистическия реализъм" (в действие!!!) не се чудя въобще на инфантилните кроежи на някои звездо-почитатели... да завземат Космоса, Луната, Марс, Венера, планетите отвъд астероидния пояс включително и тези отвъд пояса на Оорт... в ино-галактиките...
Всичко това е вследствие Непознаването реалностите на Космоса, на физиката, и разбира се - човешката биология!
Съответните да си смятат сами:
Първа космическа скорост - 8км и нещо /в секунда - за излитане от Земята и задържане в орбита около нея.
Втора косм. скорост - 11км и нещо - пак в секунда, - за летене в Слънчевата система.
Трета косм. скорост - 16км и нещо - отново в секунда - за напускане на Слънч. система.
Разделяте си съответните километри на съответната скорост и установявате колко време ( в човеко-земни дни и години) ще летите към еди къде си! - иначе за по-високи скорости не мислете - вредни са!
Обаче - в Космоса ИМА Космически вакуум и НЯМА храна и вода. Има още убийствена радиация и космически СТУД... ама не като този тази зима - някакви си минус 15-16 градуса, ами почти минус 272градуса и отгоре!
Има още и едни гадни МИНИ летящи нещица, които дебнат отвсякъде как най-готино да боднат обшивката на някой Звездо-Лет и да изтребят все що диша вътре!
Тия работи и много други ги пише в тежките книги...
Не се връзвайте на спекулациите, че "Всичко Мара втасала! - само Космоса не завзела!
Тая работа има вероятност 99,99% да не се случи НИКОГА - визирайки нещастното човечество.
Да не говорим въобще и за фантасмагоричните Хипер-пространства, Хипер скорости и прочие залъгалки за децата...
О-о-о! Не ме питайте - обичам ли да гледам фантастични филми - обичам и още как! Ама съм и реалист! - като Радико! И като Пиро Весо... я го питайте него, тия хипер-ускорения (като в Междузвездни войни) как биха се отразили на течностите в човешкото тяло - отговорът е потресаващ - ще залепнем за задната стена на кораба - ако не се "разпитим" на седалката още! - още в първите 2 секунди! - гледайте смехориите от подобен тип във филма "Порода булдог" - от поредицата "Мистер Питкин"!
Забравете и за простотиите със Стар-гейтовете - такива НЯМА и не може да има! - разните там Теле-портации във времето и пространството са приказки от сорта за Баба Яга и Кошчей Безсмертний!
Хеле пък за хибернации да не говорим въобще - преди да се събудите - ще сте се превърнали в МАРМАЛАД!
ИМА И ОЩЕ, но мисля да се смиля над нетрезвия разум на множеството - упоено от наркотици, цигари, алкохол и реклами!
...Апропо! - бе кво ше търсите в тоя пущинак на Марс, бе?! - ще го превръщате в обитаема планета ли? - ама нищо, че нямало вече атмосфера... щели да си я създадат отново от наличната там вода (пълна с амоняк, и прочие миазми...и как, кажете ми, ще я задържите тази вече образувана миазмична атмосфера, като тя пак ще отлети в посока "по допирателната"!?
Учените в НАСА и РОСКОСМОС са наясно с изложените неща, ама се чудя що се връзвате на разни некомпетентни журналисти, чиято основна работа е да плямпат каквото им падне - без въобще да мислят!
Предлагам да си седнем по-здраво на гъзетата и да оправяме родната ни Земя, че иначе лошо ни се пише!
Поздрави!